У комітетах Верховної Ради

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції мав на своєму засіданні заслухати звіт директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. Однак керівник НАБУ на засідання парламентського комітету не прибув.

Головуючий перший заступник голови комітету Юрій Савчук (фракція «Народний фронт») зачитав депутатам лист, який надійшов до комітету від А. Ситника, де директор НАБУ повідомляє, що розглянув запрошення на засідання комітету, однак сьогодні прибути не може, бо йому «необхідно перебувати на робочому місці».

Депутати, члени комітету, розцінили неявку Ситника як «неповагу до парламенту». Депутати стверджували, що в них назбиралося дуже багато запитань до директора НАБУ.
«Ситник часто каже, що йому заважає працювати недосконале антикорупційне законодавство, ми відкриті до співпраці й маємо багато запитань до директора НАБУ», — зауважив Юрій Савчук. Головуючий повідомив, що запрошення Ситнику було надіслано заздалегідь і він підтвердив свою участь у засіданні парламентського комітету.
Член комітету Тетяна Рижкова (фракція БПП) запропонувала депутатам приїхати самим до НАБУ й заслухати Артема Ситника там. Позафракційний депутат Віктор Чумак запропонував сформулювати запитання депутатів письмово й спрямувати їх листом директору НАБУ.
Зрештою комітет одностайно ухвалив рішення перенести звіт директора НАБУ Артема Ситника на 3 жовтня.
Під стінами будівлі комітетів Верховної Ради, де тривало засідання антикорупційного комітету, відбувся мітинг, учасники якого скандували «Ганьба!», вимагали від директора НАБУ дотримуватися українських законів та завершення розслідувань гучних антикорупційних справ і судових вироків корупціонерам.
А поки депутати чекали на звіт А. Ситника, в НАБУ, САП та під їх стінами вирували свої пристрасті. Біля будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури сталася ДТП за участю мікроавтобуса з номерами САП, але в якому потім виявилися працівники НАБУ. Перед цим керівник САП Назар Холодницький припустив, що під стінами САП ведуться «підозрілі роботи» — начебто збиралися провести кабель для прослуховування від будівлі «Охматдиту». Потім прибув спецназ НАБУ і відбулася сутичка, одну людину травмовано. На місце події прибула поліція.
Версії НАБУ та САП того, що сталося, кардинально відрізняються. «Спроб встановити обладнання для прослуховування кабінету керівника САП не було. Ніхто не наближався до будівлі САП і Холодницького, ніхто не збирався прослуховувати», — заявив журналістам директор НАБУ Артем Ситник. За версією НАБУ, під стінами САП проводилися навчання.
«Керівництвом САП було виявлено підозрілих осіб, які відрекомендувалися працівниками одного з операторів і переконували, що вони проводять кабель у гараж. На прохання показати документи та дозволи — нічого не надали, — стверджував на екстреному брифінгу Н. Холодницький. — Крім цього в підсобці гаража на території «Охматдиту» був закритий один громадянин, який відмовився відрекомендуватися. Там була виявлена апаратура, яку СБУ вилучила і долучила до кримінального провадження». Слідство триває. Як і конфлікт у стосунках глав САП та НАБУ, який розгорівся ще з кінця березня, коли Н. Холодницький виявив у своєму робочому кабінеті в акваріумі «жучки».