Останніми роками на Луганщині зростає кількість абітурієнтів з непідконтрольної частини області, які хочуть вчитись в українських вишах і отримати український документ про освіту. Зокрема, всі необхідні процедури в освітніх центрах «Донбас-Україна» пройшли понад 500 юнаків та дівчат. Тут вони можуть за спрощеною процедурою пройти оцінювання з української мови та історії України і подати документи до обраного закладу. Нинішня вступна кампанія завершується 30 вересня, проте освітяни вже будують плани на наступну. Слід зазначити, що Міністерство освіти і науки України давно розробило документи, що значно спрощують можливість отримання української освіти абітурієнтами, місцем проживання яких є територія ООС та тимчасово не підконтрольні українській владі території.

Виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова демонструє  постери для випускників шкіл тимчасово не підконтрольної частини області.

Фото автора.

— Ми розробили покрокову інструкцію вступу, зокрема, до профтехучилищ школярів з неконтрольованих територій, лінії зіткнення, тих, хто не має українського паспорта, свідоцтва про закінчення 9-го класу чи атестата про середню освіту українського зразка. У виготовлених нами постерах є весь перелік профтехучилищ Луганщини з усіма контактами, адресами та іншою необхідною інформацією, — розповіла виконавчий директор громадської організації «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова. — Цього року до нас на «гарячу лінію» надійшла рекордна кількість дзвінків — у першому півріччі ми надали консультації на 10 тисяч телефонних звернень! Це в півтора разу більше, ніж торік. Найбільш частими запитаннями є: як працює сільський коефіцієнт для дітей з непідконтрольних територій, як отримати приписне свідоцтво і ІD-картку тощо. Ці та інші запитання ми внесли в аналітичну записку і хочемо передати її відповідним органам для реагування, щоб певні проблеми були розв’язані вже до наступного навчального року. До речі, на тему вступу молоді з не підконтрольних українській владі територій ГО «Фонд «Відкрита політика» розробила багато постерів, буклетів, відеороликів.
— Нам дуже важливо, щоб інформація, зокрема стосовно вступної кампанії до закладів вищої та професійно-технічної освіти, потрапила до якомога більшої кількості молоді, яка проживає на тимчасово окупованій території, — доповнила заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик. — Ця інформація постійно транслюється на багатьох інфраструктурних об’єктах, особливо на КПВВ, у поїздах, соціальних установах, громадському транспорті. Ми постійно інформуємо дітей та молодь з непідконтрольних територій про те, що в них є можливість вчитись в українських університетах, професійно-технічних закладах, бо для цього ми створюємо всі умови.
Окрім того, розроблено інструкцію «Чотири кроки для здобуття середньої освіти», де є список навчальних закладів області, що здійснюють екстернат і дають можливість навчатися дистанційно. Цією інструкцією вже скористалися багато батьків з окупованої частини області, які розуміють важливість української освіти і обрали для своїх дітей дистанційну форму навчання.

Луганська область.