У Львові триває 25-й Форум видавців, який цього року змінив назву на BookForum. Уперше найбільшу книжкову виставку країни відкрив Президент України Петро Порошенко, який відвідав презентацію книги глави Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука «Діялог лікує рани».
Петро Порошенко, зокрема, заявив, що однією із засад державності є українська мова. І перед нами стоїть важливе завдання — забезпечити розвиток та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя та на всій території України, посилити її консолідуючу роль в українському суспільстві. Але найповніше вона розкриває свій потенціал, розвивається і формує своє майбутнє саме в друкованому слові.
Засновник книжкового форуму, керівник Українського інституту книги Олександра Коваль вважає: фокусна тема ювілейного форуму — «Ринок Свободи» — це свідчення того, що ми, читаючи, справді стаємо вільними.
Власне, нині у сфері книговидання і бібліотечної справи відбуваються помітні зміни. На Форум видавців привезли понад дві тисячі літературних новинок, і більшість із них — українських авторів. Цього року вперше виділили 120 млн грн для поповнення бібліотечних фондів. Сфера культури ніколи не буде прибутковою, але роль держави полягає в тому, щоб поширювати культурні практики і підвищувати культурну компетенцію українців.
У рамках ювілейного форуму впродовж п’яти днів на 50 локаціях міста відбудеться майже тисяча культурних заходів. Це книжковий ярмарок, на який 260 видавництв привезли 250 тонн книг, літературний фестиваль, ніч поезії, фестиваль дитячої книги. Львівський форум став знаковою книговидавничою та культурною подією не лише в Україні, а й у Східній Європі. На BookForum завітали іноземні автори з 25 країн.
Але найбільший десант — це найвідоміші українські письменники: Сергій Жадан, Оксана Забужко, Андрій Любка, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Ірина Славінська, Тарас Прохасько та інші.
Уперше у рамках 25-го BookForum було запущено флешмоб із метою популяризації читання. Відомі політики, музиканти, автори, перекладачі називають 5 книжок, які можуть змінити на краще не тільки життя людини, а й усю країну.
Цьогоріч Форум видавців уперше став членом престижної всеєвропейської поетичної платформи, що об’єднує поетичні фестивалі 13 країн Європи, серед яких Велика Британія, Німеччина, Франція, Швеція та інші. Це важливий крок до культурної дипломатії та популяризації молодих українських авторів.
«Я побувала на презентації книги великого друга України, оглядачки «Вашингтон Пост» Енн Епплбом «Червоний голод: Війна Сталіна проти України», — ділиться враженнями від форуму професор Антоніна Колодій. — Дякую глибокій дослідниці, чудовій журналістці та справжній інтелектуалці Енн Епплбом за її інтерес до України, за чесну позицію в сучасній гібридній війні Росії проти України і Західного світу».

Львів.