На ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» уже не перший рік існує клубок нерозв’язаних фінансових проблем, які серйозно впливають на життя всього міста. Свого часу товариство накопичило чималі борги за спожитий газ. Перекрити мільйонні суми ніяк не вдається вже кілька років поспіль. А в результаті весь цей час опалювальний сезон у місті розпочинається із загрози відключення газу для підприємств та опалення для всіх. Торік ці загрози переросли в реалії — після численних скандалів, довгих перемовин і навіть акцій протесту перше тепло у помешкання було подано лише на початку січня.

На ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» голові ОДА Вадиму Лозовому (у центрі) продемонстрували технічну готовність до зими. Але попри це багатомільйонний борг залишався несплаченим.

Фото з інтернет-ресурсу.

Уся ця ситуація не додала комунальникам любові та поваги з боку споживачів. Однак до насильницьких дій ніхто із містян не переходив навіть у критичні морозні дні. Тож нинішній напад викликав чимало запитань.
...Далеко за північ черговий охоронець почув, як падає бите скло. Охоронець, який одразу ж побіг до місця нападу, навіть встиг помітити двох чоловіків спортивної статури у куртках з капюшонами. А ті, побачивши охоронця, почали тікати, перестрибнувши через паркан.
Співробітники комунального підприємства одразу викликали поліцію. А вже правоохоронці підрахували, що у чотирьох вікнах побито шибки, а ще сім вікон, за попередніми даними, обстріляно з пневматичної зброї. Не виключено, що якби не оперативні дії охоронця, зловмисники могли розтрощити всі вікна. А між тим, нові пластикові рами встановили у будівлі лише місяць тому. Тож нічний напад завдав лише нових збитків і додаткових проблем.
І це при тому, що буквально за кілька днів до цих подій міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко констатував, що Шепетівка знову не готова до опалювального сезону. В міністерстві зазначили: при тому, що країна готова технічно до проходження нового опалювального сезону, є певні проблеми з підготовкою до зими у трьох містах, зокрема і в Шепетівці.
Майже весь час говориться про одне: навіть після реструктуризації боргу за попередні роки перед НАК «Нафтогаз України» ТОВ «Шепетівка Енгергоінвест» не може його віддати. Сума наблизилась до 23 мільйонів гривень, і «Нафтогаз» пригрозив: не отримавши гроші, не дасть місту газ. А те, що минулої зими все-таки вдалось впросити НАК і скасувати таке ж рішення, не гарантує, що і цієї зими «Нафтогаз» поступиться.
Постачальник газу хоче свого — гроші за спожите блакитне паливо. А, за словами керівництва ТОВ «Шепетівка Енгергоінвест», на рахунках підприємства нині в межах ста тисяч гривень. Сподіватись на якісь раптові мільйонні вливання не доводиться. І це — прямий знак того, що минулорічна ситуація із перекритим газовим вентилем може знову повторитися.
Під час чергової зустрічі з колективом підприємства голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий сказав, що у цієї проблеми може бути тільки такий варіант розв’язання: підписання угоди про передачу майна у власність територіальної громади міста. Це дасть змогу отримати номінації на газ та своєчасно розпочати опалювальний сезон.
Про такий шлях йдеться вже не перший рік, але дійти згоди між нинішніми власниками підприємства та владою міста так і не вдається.
Можливо, нічний напад — це своєрідна спроба вкотре привернути увагу до гарячої проблеми, котра дуже скоро може знову обернутись крижаним холодом у помешканнях шепетівчан. У місті не виключають і той варіант, що це може бути спротив запропонованому рішенню про передачу комунального підприємства у власність міста. Хтось поговорює і про те, що так споживачі могли помститись тепловикам за ненадані послуги. А от до версії банального хуліганства люди ставляться скептично.
Як би там не було, а «Шепетівка Енергоінвест» знову опинилась у центрі уваги. Але чи допоможе це комунальникам вийти з кризи, а містянам без стресу і випробувань холодом зустріти зиму, сказати важко.

Шепетівка
Хмельницької області.