Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної групи «Мінська платформа» за участі представників різних фракцій та груп і міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Фото Андрія СТЕПАНЕНКА.

Учасники засідання обговорили актуальні питання мінського процесу і «нормандського формату» переговорів та детально зупинились на питанні пролонгації Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».
Обговорюючи питання пролонгації вище зазначеного Закону, учасники зустрічі констатували, що після його ухвалення він не може бути реалізований через невиконання Російською Федерацією зобов’язань у безпековому блоці, зокрема, щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.
Водночас під час обговорення було відзначено, що пролонгація зазначеного закону необхідна й задля посилення санкційного тиску проти РФ та продовження здійснення заходів із мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін поінформував про роботу в напрямі посилення санкційного тиску проти РФ за невиконання зобов’язань у Мінських домовленостях та порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку окупаційних адміністрацій РФ. Міністр також зауважив, що в умовах окупаційної адміністрації Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях не може йтися про жодні вибори.
Учасники засідання обговорили й безпекову ситуацію в Азовському морі, необхідність протидії реалізації політичного проекту РФ «Північний потік-2» та перспективи розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.
П. Клімкін також поінформував парламентаріїв, що наступного тижня під час зустрічі на сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку Президент порушуватиме питання миротворчої місії, безпекової ситуації на Донбасі, звільнення заручників.
Окрім того, міністр розповів про кроки, які планує зробити влада в контексті інформації про видачу паспортів громадянина Угорщини громадянам України в Береговому.
У засіданні взяли участь народні депутати України: Ігор Алексєєв, Ольга Бєлькова, Олександр Бригінець, Наталя Веселова, Сергій Висоцький, Віктор Вовк, Ганна Гопко, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Світлана Заліщук, Валерія Заружко, Марія Іонова, Іван Крулько, Дмитро Лубінець, Юрій Павленко, Ігор Попов, Борис Тарасюк, Сергій Тарута, Андрій Тетерук, Оксана Юринець, Мустафа-Масі Наєм, Олена Масоріна, Ірина Луценко та інші.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.