Зате останні півроку-рік мали про що вдосталь наговоритися. Гадали й ламали списи навколо питання, яке ж рішення прийме місія Міжнародного валютного фонду! І от — маємо: за підсумками візиту довгоочікуваний транш Україна... не отримає. Але Міжнародний валютний фонд готовий повернутися до розгляду питання після прийняття державного бюджету на 2019-й. Нагадаємо, Україна вже давно очікує п’ятого траншу МВФ. Національний банк розраховував на позитивне рішення до кінця року. А тут таке!

Невже місії МВФ, яка минулої середи залишила Україну, не вистачило двох тижнів, щоб прийняти «потрібне» рішення? За інформацією спостерігачів, дискусії експертів фонду з представниками української влади не дали очікуваного результату. В ідеалі як підсумок роботи місії очікувалося, принаймні, підписання меморандуму про співпрацю МВФ і України за новою програмою фінансування Stand-by. Цю програму планували запустити найближчим часом замість нинішньої EFF, припинивши її достроково. Основні параметри попередньо були узгоджені, і якби не проблема з бюджетом, то документ могли б уже підписати, а, зважаючи на графік роботи МВФ, винести на затвердження у другій половині жовтня. Саме після того — у кінці наступного місяця — Україна могла б отримати перший транш у 1,9 млрд доларів за новою програмою.
І хоча з коментарями ні Нацбанк, ні МВФ не поспішають, відомо, що гроші Україні не виділять до прийняття парламентом держбюджету на наступний рік. Оскільки ж головний кошторис країни зазвичай приймають у грудні, схоже, що отримання траншу цього року практично неможливе. Раніше, кажуть експерти, про держбюджет не йшлося. Однак МВФ справді планував отримати гарантії уряду в тому, що його проект, поданий у Раду в першому читанні, не матиме істотних змін до прийняття в цілому. У парламенті ж, своєю чергою, напевно, вважали, що питання прийняття бюджету сьогодні може почекати, а у грудні, під час переговорів про отримання вже другого траншу, ще буде час.
Тепер деякі експерти покладають надії на зустріч Петра Порошенка з керівництвом МВФ, яка можлива на наступному тижні під час його візиту до США. Але навіть якщо й удасться про щось домовитися, меморандум з МВФ, у найкращому разі, буде підписано лише наприкінці грудня. Ймовірність отримання грошей до березня — місяця президентських виборів — практично дорівнює нулю. Сумно у цій ситуації те, що, за прогнозами, до квітня Україна мусить упоратися із зовнішніми виплатами, а ось потім їх обсяг збільшиться — і без запозичень обійтися буде складно.
Тепер про ціни на газ. Вони, як нас переконують, на вимогу того ж таки МВФ, мають підвищитися на 23,5% із жовтня. Не виключено, що кінцева ціна на газ для населення в майже 8,5 тис. грн за тисячу кубометрів — та межа, яка дасть змогу провести підвищення без збільшення розміру субсидій, закладеного в держбюджеті. З урахуванням того, що МВФ найближчим часом грошей не виділить, експерти висловлюють припущення, що уряд укотре вже відтермінує підвищення цін. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляв, що Кабмін виконає зобов’язання перед МВФ і підніме ціну на газ, але на скільки саме, не уточнював.
Насамкінець додамо, що проект державного бюджету на 2019 рік, розроблений за базовим сценарієм макроекономічного прогнозу і внесений Кабінетом Міністрів на розгляд Верховної Ради в останній робочий день минулого тижня, передбачає зростання реального ВВП на рівні 3% та інфляції — на рівні 7,4% (грудень до грудня попереднього року), прогнозний курс на кінець року — 29,4 грн/дол. США. Що ще закладено у головний фінансовий документ України, сподіваємося, ще матимемо нагоду досконально вивчити до моменту його прийняття.

Підсумовував Віктор БОНДАР.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.