Футбол. У Лондоні (Велика Британія) відбулася гала-церемонія ФІФА The Best-2018, на якій визначили найкращих персонажів цього року.

***

Півоборонець мадридського «Реала» та віце-чемпіона світу-2018 збірної Хорватії 33-річний Лука Модрич став кращим футболістом року. Він випередив у голосуванні Кріштіану Роналду та Могаммеда Салага.
Шість років поспіль ФІФА вручала кращому гравцеві планети «Золотий м’яч» спільно з редакцією паризького журналу France Football. Однак з 2016 року французьке видання, яке заснувало свій приз 1956 року, і ФІФА знову вручають нагороди окремо.
«Це велика честь. Трофей не тільки мій, а й партнерів по «Реалу», по збірній Хорватії, всіх тренерів, під керівництвом яких я виступав. Без них це було б неможливо. Велика вам подяка. Цей приз також для сім’ї, без якої я не був би тим гравцем і тією особистістю, якою зараз є. Для мене вони найкращі.

Дякую моїм уболівальникам з усього світу за прекрасну підтримку і теплоту, яку вони виявляють до мене. Для мене це багато значить. Дякую тим, хто голосував за мене. Ця нагорода показує, що всі ми здатні стати кращими завдяки старанній роботі, самовідданості та вірі. Всі мрії можуть одного разу збутися», — сказав Лука Модрич.

***

Серед футболісток вшосте у кар’єрі приз здобула бразилійка Марта, яка виступає в американській лізі NWSL за «Орландо Прайд». 2018 року в ролі капітана збірної Бразилії вона виграла Південноамериканський кубок. Раніше Марта ставала кращою гравчинею 2006, 2007, 2008, 2009 і 2010 років.

***

Серед тренерів кращим став керманич збірної Франції Дідьє Дешам. Влітку збірна Франції під його орудою виграла Чемпіонат світу. 49-річний фахівець є третім в історії, кому вдалося стати переможцем ЧС у статусі і гравця, і тренера.
Престижну нагороду Дідьє Дешаму вручив багаторічний тренер лондонського «Арсенала» француз Арсен Венгер.

***

Кращим наставником у жіночому футболі названо Рейнальда Педроса з «Ліона» (Франція). Цей клуб виграв жіночу Лігу чемпіонів 2017/2018, здолавши у київському фіналі на стадіоні імені Валерія Лобановського німецький «Вольфсбург» — 4:1 (в екстратаймах).

***

Тібо Куртуа, гравець збірної Бельгії, котрий цього літа перейшов з лондонського «Челсі» до мадридського «Реала», став кращим воротарем світу. Крім нього, на нагороду претендували воротар «Лестера» та збірної Данії Каспер Шмейгель та вартовий воріт збірної Франції та «Тоттенгема» Уго Льоріс.

***

Приз Ференца Пушкаша за кращий гол дістався форварду «Ліверпуля» Могаммеду Салагу. Єгиптянин відзначився в ліверпульському дербі проти «Евертона».

***

Символічна збірна року: воротар — Давід Де Геа («Манчестер Юнайтед»); оборонці — Дані Алвес (ПСЖ), Рафаель Варан, Сергіо Рамос, Марсело (всі — «Реал»); півоборонці — Лука Модрич («Реал»), Н’Голо Канте («Челсі»); нападники — Еден Азар («Челсі»), Ліонель Мессі («Барселона»), Кіліан Мбаппе (ПСЖ), Кріштіану Роналду («Реал»/«Ювентус»).
Фото fifa.com