У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулося засідання трьох підкомітетів на тему «Систематичне порушення законодавства державними реєстраторами під час державної реєстрації права власності на нерухоме майно».
У засіданні брали участь посадові особи Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, Відділу забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав, а також представники прокуратури та Національної поліції України.
За результатами засідання вирішено направити депутатське звернення до Міністерства юстиції України щодо надання інформації, необхідної для подальшого обговорення порушених питань, а також про недотримання законодавства України державними реєстраторами під час здійснення державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
Перше засідання підкомітетів щодо незаконного заволодіння нерухомим майном було проведено 18 вересня. Під час засідання учасники обговорили неправомірні дії державного реєстратора та заслухали позицію Міністерства юстиції України щодо реєстрації права власності на МАФ УПЦ МП на території Національного музею історії України.

Куди поділися кошти, виділені вимушеним переселенцям?

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін взяв участь у засіданні Рахункової палати, на якому розглядався Звіт про результати ефективності використання коштів державного бюджету, призначених на надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.
С. Каплін подякував Голові Рахункової палати Валерію Пацкану за початок розслідування ефективності використання бюджетних коштів і звернув увагу на те, що існуючий в Україні дуалізм влади на місцях призводить до прийняття представниками місцевих органів влади відповідальних рішень на власний розсуд.
За словами С. Капліна, на сьогодні повністю відсутні індикатори та системність виконання програм, спрямованих на соціальний захист внутрішньо переміщених осіб.
Парламентарій навів приклади таких безпрецедентних випадків, як припинення виплат пенсії навіть у разі переїзду пенсіонера-переселенця з одного будинку до іншого в межах населеного пункту, а також невиплати пенсії громадянам, які працюють на території України, але не мають змоги бути тимчасово зареєстрованими.
Учасники засідання погодилися з С. Капліним, що відсутність Єдиного реєстру внутрішньо переміщених осіб заважає цільовому використанню коштів, як міжнародних партнерів, так і коштів Державного бюджету України.
На думку С. Капліна, всі наведені факти з проведеного аудиту заслуговують на розслідування правоохоронних органів. «За чотири роки не створили інтегрованої інформаційної системи. Фірма-розробник зникла», — додав він.
«У переселенців забирають пенсії і виплати, маніпулюють реєстрами і коштами. Немає комплексних державних програм соціального захисту, хоча в Харківщини є блискуча розробка. Людям, які довірились державі, тікаючи від війни, потрібно давати й належну допомогу на винайм житла, будувати їм оселі на пільгових умовах», — зазначив С. Каплін.
Звіт схвалено одноголосно з пропозицією Міністерству соціальної політики поінформувати Рахункову палату до 31 грудня 2018 року щодо завершення створення Єдиного реєстру внутрішньо переміщених осіб.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Економічно сильна держава неможлива без спроможних громад

Члени Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування взяли участь у Дні діалогу з владою, що відбувся у Тернополі. Це традиційний щорічний захід, який є майданчиком для обговорення питань та вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.
Голова комітету Сергій Власенко під час свого виступу зачитав привітання від Голови Верховної Ради України. Водночас він зазначив, що парламент вважає Асоціацію міст України своїм надійним і потужним партнером у створенні дієвого правового поля в державі, та висловив сподівання, що проведення вже традиційного діалогу в колі однодумців стане подією особливою і яскравою, а ухвалені рішення знайдуть своє відображення в конкретних парламентських та урядових ініціативах щодо удосконалення територіальної організації влади.
За словами очільника комітету, «держава сьогодні знаходиться в обмежених можливостях, але це не означає, що треба перекладати функції держави на органи місцевого самоврядування, не даючи фінансування. Важливе завдання — забезпечити стале функціонування органів місцевого самоврядування, вирішити, зокрема, питання самостійного адміністрування органів місцевого самоврядування. Проблемні питання акцизу, освітньої та державної субвенцій, передачі земель, контролю за актами органів місцевого самоврядування, бюджетної децентралізації тощо мають вирішуватися у спільній взаємодії центральних органів влади та органів місцевого самоврядування».
Готуючись до зустрічі, повідомив голова АМУ, столичний міський голова Віталій Кличко, асоціація зібрала майже 200 проблемних питань громад. У тому числі й ті, що не були вирішені після минулорічного форуму в Одесі.
У свою чергу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що реформа децентралізації, передача на місця адміністративних повноважень і фінансових можливостей буде продовжена, але вимога до місцевого самоврядування — конвертувати переданий ресурс у нову якість життя людей.
«Перед нами стоїть завдання — побудувати економічно сильну державу. Чи можливо це без сильних громад? Ні. Місцеве самоврядування потрібно стверджувати шляхом зміцнення повноважень, передачі ресурсів і відповідальності. Це три стовпи, на яких базується місцеве самоврядування», — сказав він.
Глава уряду наголосив, що сьогодні на центральному рівні запроваджуються фундаментальні зміни — в освіті, медицині, промисловій політиці, сфері розбудови ділового клімату. «І залучення регіонів до цих змін має бути максимальним. Нову якість життя має відчути кожен українець. І тут органам місцевого самоврядування треба розуміти, як конвертувати ресурс у необхідну якість, — сказав Володимир Гройсман. — Цього року уряд вийшов із трьома пріоритетами роботи: економіка та пакет економічних законів, європейська інтеграція і децентралізація. Я пройшов з цією ідеєю непростий і чималий шлях. І я радий, що ця ідея сьогодні має практичне застосування і добрий результат».
Наголосивши на потребі формувати сильні громади, які мають бути включені в економічне зростання, прем’єр водночас констатував: «У діалозі зможемо знаходити правильні державницькі рішення».

Вл. інф.