Президент України Петро Порошенко впевнений, що розгортання багатонаціональної миротворчої операції ООН — єдиний спосіб відновити суверенітет та територіальну цілісність України.

Українська делегація на чолі з Президентом Петром Порошенком.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України. 

Про це Президент України сказав, виступаючи під час заходу високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генасамблеї ООН, повідомила його прес-служба. «Поки ми тут дискутуємо, зовнішня військова агресія проти України триває, грубо порушуючи Статут ООН та резолюції Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки Організації», — зазначив він. «Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу. Ми вважаємо, що не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН», — сказав Президент.
Агресія РФ проти України є головною темою усіх двосторонніх зустрічей Петра Порошенка. Як повідомила його прес-служба, 25 вересня Президент України зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, спецпредставником США по Україні Куртом Волкером, Президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою. 
Курт Волкер вручив Порошенку символічну друковану копію декларації Державного секретаря США Майка Помпео від 25 липня 2018 року, в котрій, як зауважив Волкер, «Державний секретар Помпео чітко вказав на те, що США не визнають і ніколи не визнають російську анексію Криму».
Учора програмою візиту було передбачено зустрічі Президента України з колегами з Туреччини, Хорватії, Лівану тощо. Також на 26-те було заплановано виступ Петра Порошенка перед Генасамблеєю, однак через різницю у час деталі виступу, коли верстався номер, відомо не було.
Водночас учора світові ЗМІ продовжували обговорювати виступи двох інших президентів: США — Дональда Трампа та Франції — Еммануеля Макрона і їхню заочну суперечку.
Так, Дональд Трамп очікувано зосередив майже всю увагу на Ірані, Китаї, країнах ОПЕК, піддавши їхню політику критиці. Останніх, зокрема, за невиправдану цінову політику щодо нафти. Він практично не згадав агресивну політику Росії, однак привітав зусилля Польщі, яка «ініціювала спорудження Балтійського газопроводу, щоб нації не покладалися на Росію, аби задовольнити свої енергетичні потреби», і зауважив, що «Німеччина натомість стане абсолютно залежною від російської енергії, якщо негайно не змінить курс», натякаючи на прив’язування ФРН до «Північного потоку-2», інформує «Голос Америки».
На початку виступу Дональд Трамп похвалив себе і заявив, що його адміністрації за два роки вдалося зробити більше, ніж попередникам. Однак глави інших держав, що виступали після Трампа, схоже, дотримуються іншої думки. Найбільше сучасну американську політику критикував президент Франції Еммануель Макрон, передусім з огляду на вихід Сполучених Штатів із Кліматичної угоди. Не вказуючи конкретні імена та назви, він зауважив, що вихід із Кліматичної угоди не означає, що кліматичні зміни перестануть впливати на Штати. Макрон наголосив, що глобальні проблеми слід вирішувати спільно, навіть якщо план порятунку планети не здається ідеальним.

***

Ірина Геращенко: «Запровадження на Донбасі миротворчої місії ООН, ситуація  щодо захисту прав людини на окупованих територіях України та їх реінтеграція — ключові теми зустрічей української делегації на 73-й сесії Генасамблеї ООН»

Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко в складі офіційної делегації на чолі з Президентом України Петром Порошенко перебуває у Нью-Йорку, США, де 25 вересня розпочалася 73-та сесія Генеральної Асамблеї ООН.
Перший заступник глави парламенту повідомила, що 25 вересня  Петро Порошенко провів низку двосторонніх зустрічей, під час яких було обговорено активізацію співпраці з міжнародними партнерами України, зокрема, у сфері національної безпеки та оборони,  стан виконання Мінських домовленостей, перспективи розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН, питання посилення ролі СММ ОБСЄ у моніторингу дотримання прав людини на окупованих територіях України. Під час зустрічей глава держави також закликав міжнародних партнерів посилити тиск на РФ для невідкладного звільнення всіх українських політв’язнів, у тому числі Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Балуха та інших.
За словами І. Геращенко, міжнародні партнери України відзначають важливість пролонгації Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» задля подальшої роботи з політико-дипломатичного врегулювання ситуації на сході України та посилення санкцій проти РФ.
Виступаючи під час заходу високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках участі у 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, глава держави наголосив на необхідності запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.  При цьому П. Порошенко зауважив, що Росія виступає проти миротворців, тому що «боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території. Вони також бояться втратити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, який Кремль утримує для забезпечення постійної інфільтрації своїх військ на Донбас».
Глава держави під час виступу також відзначив необхідність реформування ООН задля підвищення ефективності миротворчої діяльності.
Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та представниками офіційної делегації України зустрівся з лідерами української громади в США та подякував за потужну підтримку українською громадою Сполучених Штатів спільної боротьби за свободу і незалежність України та високо оцінив зусилля української громади в США у питанні визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу.
Президент України під час зустрічей з лідерами української громади в США вручив високі державні нагороди.
Петро Порошенко поінформував представників української громади про стан впровадження реформ в Україні у торговельно-економічній та культурногуманітарній сферах і висловив сподівання, що найближчим часом Україна отримає Томос про створення Української помісної право-
славної церкви.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.