Хочу розповісти про приватне підприємство, що розташоване в селі Колодіївка Кам’янець-Подільського району Хмельницької області та спеціалізується на вирощуванні, заготівлі та реалізації лікарських рослин. Засновники цього підприємства — родина Прудивусів. Голова, Микола Петрович — батько, економіст за освітою та два сини, Олександр, також економіст, і Сергій, інженер-будівельник. Усі вони випускники Кам’янець-Подільського аграрного університету. Супутницею і натхненницею, як і годиться, є дружина та мати Галина Гнатівна. Саме вона дає наснагу і допомагає у всьому.

Родина Прудивусів.

Фото надано автором.

Підприємство було створено у 2002 році на базі колишнього радгоспу «Колодієвський». Господарство колись входило до складу Українського державного консорціуму «Укрфітотерапія» та займалося, як і 13 йому подібних, вирощуванням лікарських рослин для медичної промисловості України.
Отож на початку ХХІ ст. було взято добрий старт. На 30 га землі колишнього радгоспу «Колодієвський» організували «аптечний город». І задумане здійснилося. Ось уже котрий рік на ньому вирощується фенхель, розторопша, ромашка, меліса, м’ята, ехінацея, валеріана, шавлія. Сухої лікарської сировини щорічно в середньому отримують до 15 тонн. Крім того, ведеться заготівля дикоростучих видів лікарських рослин. Такі як підбіл, звіробій, пижмо, деревій тощо. Для цього підприємство укладає на сезон угоду з охочими виконувати цю роботу й отримує також майже 15 тонн сухої сировини.
Мають Прудивуси свій невеличкий комплекс для сушіння лікарської сировини, підготовки її до реалізації та зберігання. А щоб зменшити витрати на недешеву електроенергію при сушінні сировини, використовують альтернативні джерела — сонячні батареї і дров’яні відходи.
Незважаючи на складнощі, підприємству вдалося не лише утриматися на плаву, а й досягти відчутної щорічної рентабельності у майже 35 відсотків. Як каже голова підприємства Микола Прудивус, найважливішу роль відіграло те, що в рік заснування уклали довгострокову угоду з Житомирським заводом «Ліктрави» на постачання сировини. І процес пішов. А ще посприяла успіху ідеальна організація всіх робіт, у які поринули. Стимулом є те, що ніхто не заважає улюбленій справі. Підприємство щороку вносить у державну казну понад 100 тис. грн податків і багато в чому допомагає місцевій школі та дитячому садочку. До того ж у сімейному колективі не виникає жодних непорозумінь чи конфліктів.
Секрет успіху приватного підприємства, мабуть, у тому, що Микола Петрович пройшов велику професійну і життєву школу і як ніхто розуміється на лікарському рослинництві. У професії він понад 40 років. Тепер сам навчає інших, із задоволенням ділиться досвідом і готовий завжди надати охочим зайнятися вирощуванням лікарських рослин, допомогу в придбанні садивного матеріалу.

Володимир БІЛЕНКО, заслужений працівник сільського господарства України, член Національної спілки журналістів України, академік.