Майже мільйон євро передбачено на реалізацію проекту «Гнівань енергоефективний», що його розпочали на Вінниччині, в містечку з однойменною назвою.

З проектом «Гнівань енергоефективний» знайомить міський голова Володимир Кулешов (у центрі), праворуч представник ГО «Єврорегіон «Дністер» Андрій Кавунець, фахівець відділу енергоменеджменту Вінницької ОДА Тетяна Гальчак, крайня ліворуч — керуюча справами виконкому Гніванської міськради Оксана Поштар.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Загальний бюджет проекту становить 970,9 тисячі євро. Левову частку грошей (78 відсотків) отримають від Євросоюзу, решту, а це 213,6 тисячі євро, — з бюджету міської громади. Проведення запланованих робіт передбачено впродовж 2018—2021 років. Як вдалося невеликому місту з населенням 12,5 тисячі мешканців, отримати таку велику суму? На що конкретно витратять гроші?

Грамотний проект і надійні партнери — такі складові успіху громади. А ще — попередня робота міської влади у сфері впровадження політики енергоефективності та енергозбереження. Саме так оцінює використану можливість отримання коштів міський голова Гнівані Володимир Кулешов. «Без підтримки партнерів ми навряд чи самотужки зуміли б переконати європейців у наданні таких справді великих для нас грошей», — наголошує пан Кулешов. — Якби дотепер сиділи склавши руки, то ніхто з нами не захотів би мати справу». За його словами, партнерами стали обласна влада та громадська організація «Єврорегіон «Дністер».
Що планують зробити за передбачені кошти? «Витратимо їх, як і передбачено, на комплексну енергомодернізацію чотирьох муніципальних дитячих садків, — уточнив Володимир Кулешов. — На це піде левова частка фінансів. Крім того, створимо відділ енергоменеджменту міськради, бо це передбачено умовами проекту. Обов’-язковою умовою є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи стосовно впровадження енергоефективних заходів, зокрема тих, що значаться в нашому плані дій сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року».
Розпочали роботи з обстеження будівель, що підлягають енергомодернізації. Тепер триває енергоаудит, далі — створення проектно-кошторисної документації з визначенням обсягів робіт та їх вартості. Тільки після цього за діло візьмуться фахівці і робітники з будівництва. Хто саме виконуватиме роботи, визначатимуть під час тендерних процедур. Міський голова називає перелік робіт, що передбачені проектом. Серед них — термоізоляція стін та цоколів, ремонт дахів із застосуванням ізоляції, заміна вікон і дверей. За-знає змін система опалення. Планують встановити індивідуальні котельні для кожного закладу з терморегуляторами та приладами подачі тепла відповідно до температури повітря на вулиці. Навіть тепломережі мають утеплити. Внутрішнє освітлення приміщень теж зазнає змін. Ці та інші види робіт мають бути виконані згідно зі стандартами, що встановлені у країнах ЄС.

Вінницька область

ДОВІДКОВО

У другому конкурсі енергоефективних проектів ЄС брали участь понад сто громад. Лише 14 визнано переможцями, серед них — шість громад з нашої держави. Гнівань — найменше за чисельністю населення місто, яке отримало фінансування від ЄС.

Інформація надана представником ГО «Єврорегіон «Дністер» Андрієм Кавунцем.

ДО РЕЧІ

Проект фінансується в рамках ініціативи ЄС EU4 Energy та програми «Угода мерів — Демонстраційні проекти», реалізується Гніванською міськрадою в партнерстві з ГО «Єврорегіон «Дністер».