У четвер Комітет з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України заслухав інформацію Генпрокурора Юрія Луценка про результати досудового розслідування за фактом загибелі та травмування військовослужбовців ЗСУ під час проведення бригадних тактичних навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня 2018 року.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, секретар комітету Іван Вінник (на передньому плані), Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Раніше профільний парламентський комітет звернувся до ГПУ та Мін’юсту з проханням відкрити суспільству результати експертиз щодо розслідування вибуху міномета «Молот» під час військових навчань на Рівненському полігоні. Як повідомив голова комітету Сергій Пашинський, приводом депутатського звернення стала інформація про те, що Головна військова прокуратура засекретила результати експертиз вибуху.
Отже, інформуючи членів комітету про фактичні обставини «мінометної» справи, очільник ГПУ повідомив, що має постанову про надання права на розголошення відомостей досудового розслідування, яку надав військовий прокурор за цим провадженням для Генпрокурора і для директора київського НДІ судових експертиз Олександра Рувіна.
За словами доповідача, розглядалося декілька версій щодо випадку на Рівненському полігоні, зокрема, людський фактор, неякісні боєприпаси, незадовільний технічний стан міномета «Молот». У ході слідства підтверджено факт подвійного заряджання міномета, що стало наслідком неналежної роботи запобіжника.
Генеральний прокурор зазначив, що будуть притягнуті до відповідальності ті, хто всупереч нормативам знехтував технікою безпеки при бойових стрільбах на Рівненському полігоні. А також, за словами Юрія Луценка, буде вивчено дані експертизи і дано оцінку ймовірним техніко-конструктивним недолікам міномета «Молот».
У свою чергу, він звернувся до профільного комітету з проханням направити запит до МОУ і ДК «Укроборонпром», аби терміново призначити повну ревізію наявних мінометів «Молот», їхнє гарантійне обслуговування заводом-виробником, чого не було зроблено всупереч підписаному Міноборони договору.
Члени комітету також заслухали директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна, який доповів про результати проведеної комплексної експертизи, що була призначена в кримінальному провадженні по цій справі.
Голова комітету Сергій Пашинський за результатами заслуховування Генерального прокурора та інших доповідачів запропонував провести робочу нараду з представниками військового відомства та експертами і поінформувати комітет про вжиті заходи.