Постанова Верховної Ради України


Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити текст Заяви Верховної Ради України до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття 
Нобелівської премії миру (додається).
2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст 
Заяви до Норвезького Нобелівського комітету.
3. Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 
18 вересня 2018 року.
№ 2549-VІІІ.

Заява Верховної Ради України

до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру

З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації протягом чотирьох років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.
Олега Сенцова було незаконно арештовано Федеральною службою безпеки Російської Федерації 10 травня 2014 року. 25 серпня 2015 року його засудили до 20 років ув’язнення. Обвинувальний вирок базувався на показах двох затриманих свідків, один з яких визнав, що усі покази давав під тиском фізичних та моральних тортур з боку співробітників ФСБ. Також про тортури з боку слідчих органів заявляв і сам Олег Сенцов.
Міжнародна спільнота численними рішеннями та резолюціями міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей, у тому числі Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Парламентської Асамблеї НАТО, виступила із засудженням порушень Російською Федерацією прав людини, політично та національно вмотивованих переслідувань та закликала до негайного звільнення всіх незаконно ув’язнених державою-окупантом осіб. Окрім того, свою підтримку Олегу Сенцову висловили більшість національних кіноакадемій світу, а також громадські діячі, політики, режисери, актори, продюсери, літератори, журналісти тощо.
Наразі громадянин України Олег Сенцов протиправно утримується на території Російської Федерації за сфабрикованою справою. Протягом усього строку утримання під вартою Олег Сенцов є прикладом героїчної мужності та ненасильницького спротиву проти держави-окупанта. 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти аморальної та протиправної політики Російської Федерації, яка суперечить як міжнародному праву, так і загальнолюдським цінностям. Основна вимога голодування - звільнити всіх громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією за безпідставними та політично вмотивованими звинуваченнями, у тому числі Узеіра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Рустема Абільтарова, Зеврі Абсеітова, Мусліма Алієва, Рефата Алімова, Ернеса Аметова, Кязіма Аметова, Марлена Асанова, Володимира Балуха, Енвера Бекірова, Мемета Белялова, Олексія Бессарабова, Рустема Ваітова, Валентина Вигівського, Павла Гриба, Бекіра Дегерменджи, Еміля Джемаденова, Арсена Джеппарова, Володимира Дудки, Руслана Зейтуллаєва, Сервера Зекіряєва, Тимура Ібрагімова, Рустема Ісмаілова, Євгена Каракашева, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Андрія Коломійця, Еміра-Усеїна Куку, Сергія Литвінова, Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Еміля Мінасова, Сервера Мустафаєва, Євгена Панова, Юрія Прімова, Ісмаіла Рамазанова, Ферата Сайфуллаєва, Айдера Саледінова, Сейрана Салієва, Енвера Сейтосманова, Олексія Сизоновича, Вадима Сірука, Едема Смаілова, Олександра Стешенка, Олексія Стогнія, Романа Сущенка, Руслана Трубача, Асана Чапуха, Олексія Чирнія, Гліба Шаблія, Миколу Шиптура, Дмитра Штиблікова, Віктора Шура, а також усіх інших незаконно ув’язнених і незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, окремих районів Донецької і Луганської областей та на території Російської Федерації.
Виходячи з того, що Олег Сенцов протягом усього періоду протиправного утримання під вартою, ризикуючи своїм життям, демонструє приклад мужнього ненасильницького спротиву у боротьбі за базові права та свободи людини, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

Верховна Рада України офіційно висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Постанову парламенту про Заяву до Міжнародного Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.
Від цього моменту вважається, що Верховна Рада України офіційно висуває Олега Сенцова, який голодує вже 138-й день, на Нобелівську премію миру.
Андрій Парубій переконаний, що Олега і всіх українських в’язнів Кремля з російського полону буде звільнено. «Україна переможе!» — наголосив він.

ДОВІДКОВО

Верховна Рада України 18 вересня ухвалила проект постанови щодо заяви до Нобелівського комітету про висунення українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. За відповідне рішення проголосували 245 народних депутатів України. Перед тим і лауреат Нобелівської премії миру, лідер «Солідарності» Лех Валенса запропонував Сенцова на Нобелівську премію миру.
У додатку до проекту постанови зазначено: «З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації протягом чотирьох років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру».
14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодовку з вимогою звільнити всіх утримуваних Росією українських політичних в’язнів. Європейська народна партія номінувала українського режисера на отримання премії «За свободу думки імені Андрія Сахарова». Також провідні режисери західних країн і міністр культури Франції звернулися до міжнародного співтовариства, ООН та Євросоюзу з проханням допомогти звільнити Олега Сенцова.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.