На Рівненщині аграріям компенсуватимуть витрати на сертифікацію екологічно чистої продукції. Гроші господарники отримуватимуть з обласного бюджету. Цього року на відшкодування передбачено 100 тисяч гривень.

«Щоб отримати сертифікат, агрофірма надає відомості про продукцію інспекторам компанії «Органік стандарт». Це єдина українська установа з сертифікації органічного виробництва, визнана в Європі. Фахівці роблять не лише обстеження самої продукції, а й її вирощування, переробки та транспортування. І лише у разі відповідності всіх цих складових міжнародним стандартам інспектори видають сертифікат, який визнають навіть в об’єднаній Європі», — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.
Процедура отримання цього документа дороговартісна. Саме тому господарникам й відшкодовуватимуть витрати, щоб його одержати. Одному сільгоспвиробнику надаватимуть фінансову підтримку до 30 тисяч гривень.
На переконання Ігоря Тимошенка, перехід на органіку є перспективним. Адже «це відкриє нові можливості для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської та переробної продукції, а також поліпшить екологію земель та родючість ґрунтів».
Найбільшими виробниками органічної продукції на Рівненщині є ТОВ «Дедденс Агро», СП ТОВ «Агро Органік», ТОВ «Ріттер Біо Агро».

Рівненська область.