Схоже, що без кредитів та грантів нам ніяк! Не вщухли ще пристрасті навколо довгоочікуваного і поки що не отриманого траншу, як нове повідомлення. Щоправда, сума не так вражає як від очікуваної співпраці з МВФ, але цілі благородні, тож і результат мусить бути переконливий.

 

Наприкінці вересня Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен підписали угоду, що передбачає надання Україні гранту Міжнародного банку реконструкції та розвитку на суму 2,85 мільйона доларів. Кошти будуть використані на поліпшення доступу вразливих груп населення до соціальних послуг в 30 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) найбідніших районів Тернопільської та Одеської областей. Ці ОТГ відбиралися Світовим банком за методологією вразливості та ризиками соціального відчуження.
Степан Кубів підкреслив, що підписання Угоди дасть змогу регіональним громадам України посилити власну інституційну спроможність щодо надання соціальних послуг у віддалених селах та малих містах, послуг для особливо вразливого та соціально незахищеного населення. «Розвиток людського капіталу, його всебічна підтримка є одним із ключових завдань, які сьогодні активно реалізує українська влада... Ми готові вже в жовтні... презентувати візію України щодо стратегії розвитку людського капіталу України під час Щорічних зборів країн—членів МВФ та Світового банку, які відбудуться в Індонезії», — за-значив Перший віце-прем’єр-міністр.
Ще одна новина від Мінекономрозвитку. Відомство підготувало проект постанови, в якому ініціює скасування Книги відгуків та пропозицій відповідно до європейського досвіду та практик. Книгу відгуків та пропозицій запроваджено ще за Радянського Союзу. Справді, на той час вона була майже єдиним засобом контролю за підприємствами, установами та організаціями, що надавали послуги громадянам.
Сьогодні вимога щодо ведення Книги відгуків та пропозицій створює зайвий тиск на добросовісний бізнес. За розрахунками, загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 мільйона гривень на рік. Крім того, штраф від Держпродспоживслужби може на-
кладатися навіть не через факт порушення прав споживачів, а просто в разі неправильного оформлення книги.
Загалом, на думку Мін-економрозвитку, Книга відгуків та пропозицій є застарілим та неефективним для споживачів інструментом. У країнах Європейського Союзу вона не використовується. Бізнес має надавати перевагу іншим каналам, таким як електронне звернення, гарячі телефонні лінії, завдяки яким можна швидко отримати відповідь чи відстежити статус свого звернення. Очікують, що цей проект постанови дасть можливість захистити персональні дані споживачів, перейти до сучасних інструментів подання скарг, спростити життя бізнесу, звільнити органи влади від перевірки правильності заповнення Книги відгуків та пропозицій.
Коли вже в Мінекономрозвитку перейнялися спрощенням життя бізнесу, то ось вам і наш глек на капусту! Чому не подбали за одним рипом ще й про скасування так званих «Куточків споживача», які, скажемо прямо, є нікому не потрібною формальністю, але їх відсутність або неправильне оформлення контролюючі органи прирівнюють до порушення правил торгівлі, за що передбачено штрафи від 1 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (НМДГ), а за повторне порушення протягом року — від 5 до 27 НМДГ!
Чи то так збіглося, чи у відповідь на критику в нашій публікації «4G, кажете? Але чому коштом клієнта?» (Голос України від 06.09.2018) минулого місяця Антимонопольний комітет України, нарешті, розпочав дослідження питання підняття плати за послуги рухомого (мобільного) зв’язку найбільшими операторами України шляхом встановлення розрахункового періоду оплати — 
4 тижні. ПрАТ «Київстар», ПрАТ «Водафон Україна», ТОВ «Лайфселл» спрямовано вимоги Антимонопольного комітету України для з’ясування правомірності таких нововведень мобільних операторів та донесення їх змісту до абонентів.
От коли б ще АМКУ поцікавився, чому перехід на стандарт 4G всі оператори мобільного зв’язку намагаються здійснити коштом споживачів, а також «силоміць» переводять абонентів на новий стандарт, який навіть у столиці ще підтримується не всюди. А ще хотілося б знати, коли припинять диктувати і нав’язувати нам свої тарифні пакети, вигадані й підтасовані суто під власні корпоративні інтереси!? Чому клієнт не може купити собі можливість окремо використати певну кількість хвилин розмови, певну кількість СМС, потрібний обсяг Інтернету? І, зрештою, якщо на рахунку абонента залишилися невикористані кошти за СМС, чому їх не можна використати на розмови або Інтернет?

ДОВІДКОВО

Грант Міжнародного банку реконструкції та розвитку для «Проекту надання соціальних послуг в громаді» фінансується за рахунок коштів Японського фонду соціального розвитку. Реципієнтом гранту буде Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ), бенефіціаром проекту — Мінсоцполітики.

Підсумовував Віктор БОНДАР.