Ключовим питанням нинішнього пленарного тижня у парламенті буде закон про мови, наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на брифінгу після погоджувальної ради. 

«Закон про мови в Україні є одним із ключових прерогатив на цю сесію, — сказав він. — Зареєстровано п’ять законопроектів, але комітет пройшли чотири. Прогнозую, що в четвер робочий день розпочнемо з розгляду власне цих законопроектів. Я сам наполягатиму на тому, щоби вони розглядалися за повною процедурою, щоб змогли виступити всі доповідачі, а потім шляхом голосування народні депутати України і зал Верховної Ради визначать, який із тих законопроектів взяти за основу для того, щоби його доопрацьовувати до другого читання». При цьому глава парламенту нагадав, що деякі елементи тих проектів закону вже стали неактуальними, оскільки після їх реєстрації було прийнято закон про освіту. Тому профільний комітет у середу запропонує певні правки до законопроекту про мови з урахуванням схваленого закону про освіту.
«Переконаний, це буде важливий крок українського парламенту, — сказав Андрій Парубій. — Свого часу журналісти спостерігали, як через цей зал проламувався закон Колесніченка-Ківалова, нагадаю, за допомогою бойовиків і бійок тодішня більшість намагалася цей закон прийняти, як і більшість законів того періоду. Тепер це рішення буде прийнято в результаті повного обговорення і вільного волевиявлення всіх народних депутатів».
«Сподіваюся, що цей амбітний порядок денний буде виконано», — спрогнозував Андрій Парубій.
На запитання журналістів про подання Генпрокурора щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності кількох народних депутатів України глава парламенту повідомив, що всі подання направлено до Регламентного комітету і той має до 20 днів, щоб надати свій висновок. Після висновку Регламентного комітету ці подання буде винесено на розгляд Верховної Ради. Усі подання також направлено на робочі місця народних депутатів, яких це стосується, і надіслано їм поштою. І кожен із депутатів може підійти й отримати відповідні подання у в. о. керівника апарату Верховної Ради. При цьому А. Парубій пояснив: «П’ять днів на ознайомлення і надання пояснень — це не обов’язок, а право народного депутата. Тому це жодною мірою не може бути причиною того, щоб Регламентний комітет не розглядав ці подання. Після рішення комітету я невідкладно винесу ці подання на розгляд сесійної зали. Я є прихильником не просто розгляду всіх подань, а й у цілому зняття недоторканності з народних депутатів України».
Голова Верховної Ради висловився за залучення авторитетних міжнародних партнерів до управління вітчизняною ГТС. Він нагадав, що під час візиту до США мав переговори з потужними енергетичними компаніями США щодо того, аби вони увійшли до управління української ГТС. «Адже спільне управління ГТС дозволить Україні отримати потужні й сильні інвестиції, — переконаний Андрій Парубій. — Понад те, це питання пов’язано з «Північним потоком-2». На сьогодні США є гострим критиком цього проекту. Були дебати у конгресі США щодо «Північного потоку-2». Я переконаний, коли потужні енергетичні компанії США будуть нашими партнерами в управлінні ГТС, це зробить позицію наших стратегічних партнерів ще більш послідовною і жорсткою. І найголовніше — входження наших партнерів в український енергетичний ринок на правах інвесторів і партнерів унеможливить реалізацію планів Путіна щодо управління українською ГТС. Вирішення цього питання дозволить Україні стати значно потужнішою в питаннях енергетичної безпеки».
На запитання, коли розглядатиметься Виборчий кодекс, глава парламенту поінформував, що нині ще триває розгляд кількох сотень поправок робочою групою, створеною профільним комітетом із залученням фахівців та експертів у сфері виборчого права. Відтак розгляд проекту Виборчого кодексу розпочнеться після рішення профільного комітету.
Щодо петиції про інформаційну безпеку та заборону телеканалів «112 Україна» та «NewsOne», яка набрала рекордну кількість голосів, Голова Верховної Ради зауважив, що питання інформаційної безпеки є надзвичайно важливим для України. «Частина інформаційного простору України окуповується РФ, — сказав А. Парубій. — На жаль, деякі ЗМІ поводяться як інформаційний корпус агресора, а не як рідні ЗМІ». Глава парламенту повідомив, що згідно з Регламентом після того, як петиція набрала необхідну кількість голосів, він дасть доручення профільному комітету підготувати пропозиції, які виллються у проект закону чи постанови.
«Питання інформаційної безпеки є не менш важливим, аніж питання мілітарної безпеки, — наголосив Андрій Парубій. — Бо в умовах гібридної війни, яку веде РФ, боротьба за серця й уми людей є не менш важливою, аніж боротьба у танках».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.