Якщо Будапешт не відкличе свого консула в Береговому до кінця тижня, Україна вишле його сама. Це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін у відеозверненні, яке він виклав на своїй сторінці у Фейсбуці 1 жовтня. При цьому міністр вважає, що це питання вже пройдено, і на ньому не варто акцентувати увагу. «Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські відносини, це сто відсотків… Я запропонував угорському міністру закордонних справ відкликати цього консула. Якщо це не буде зроблено цього тижня, відповідно надішлемо ноту угорській стороні про його висилку. Саме цього тижня», — сказав Павло Клімкін, але водночас наголосив, що насправді питання стоїть значно ширше.

«Ми започаткували суспільну дискусію, але мені б дуже хотілося, щоб вона не фокусувалася на подіях тільки в консульстві», — наголосив міністр закордонних справ України і закликав звернути увагу на головне. «А головне — це те, що Росія використовує і буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації нашої країни в цілому, для дестабілізації Закарпаття».
Павло Клімкін нагадав про випадки підпалів угорського культурного центру на Закарпатті, які, за його словами, «були організовані ФСБ з Придністров’я». Також Клімкін звернув увагу, як багато фейкових новин з’явилося в Інтернеті одразу після оприлюднення відео з таємним врученням консулом Угорщини в Береговому угорських паспортів українським громадянам.
Міністр упевнений, що за дестабілізацією стоїть Росія. І «дії Росії не в інтересах угорців Закарпаття. Вони, звичайно, не в інтересах Угорщини. На це насамперед маємо зважати. І я застерігаю всіх від «наїздів» — вибачте за недипломатичну мову — або цькування угорців Закарпаття. Навпаки, маємо допомогти нашій угорській громаді, маємо перехопити ініціативу, діяти дуже послідовно і ініціативно. І взагалі будемо діяти з Угорщиною ввічливо, але дуже жорстко», — сказав Клімкін і водночас зауважив, що «є й інше питання». «Є десятки тисяч українців, які отримали другий паспорт, чи то угорський, чи румунський, чи інший, але знову таки, не наїжджаючи на них і не показуючи пальцем на них як на зрадників, потрібно зрозуміти, який виклик це становить для всіх нас. Як з ним впоратися, як іти далі? І взагалі проблема нового підходу до громадянства назріла і перезріла», — зазначив він. «Я був в канадському Едмонтоні декілька тижнів тому, не один, не п’ять, не десять — десятки українців з канадійським громадянством хотіли б допомагати і працювати тут. Але не можуть через проблеми з громадянством», — зауважив міністр.
Нагадаємо, що 30 вересня прес-секретар угорського МЗС заявив, що Угорщина не відкликатиме свого консула в Береговому, попри рекомендації Києва.