На базі Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського відбувся XVII Конгрес Світової федерації українських лікарських товариств. Учасниками цього представницького заходу стали 772 лікарі-українці з Німеччини, Франції, США, Аргентини, Польщі, Австрії, Бразилії та медики з усіх регіонів України.

Ректор ТДМУ Михайло Корда.

 

Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

 

Президент Світової федерації українських лікарських товариств, професор Андрій Базилевич.

Фото надано прес-службою ТДМУ.

Офіційне відкриття конгресу в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Т. Шевченка було хвилюючим і водночас урочистим. Національний гімн України виконав хор Тернопільського медуніверситету.
Від імені учасників цього заходу поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку. Хвилиною мовчання вшанували лікарів, які загинули на сході України, рятуючи життя пораненим бійцям.
Президент Світової федерації українських лікарських товариств, професор Андрій Базилевич у своїй промові сказав: «Вітаю з тим, що ця подія відбулася — і відбулася вона в Тернополі. У Тернопільському медичному університеті високий рівень науки, він завжди задає тон іншим навчальним закладам. Я впевнений, що українські лікарі, які працюють за кордоном, можуть поділитися своїм досвідом і знаннями».
«Довго можна перелічувати талановитих лікарів і вчених Тернопільщини. Десятки випускників нашого університету успішно працюють у лікарнях і лабораторіях різних країн. Я щороку на кожній церемонії вручення дипломів кажу своїм випускникам: «Якщо є можливість — навчайтеся за кордоном, вдосконалюйтеся, але обов’язково повертайтеся в Україну, бо ви потрібні тут». На жаль, це не завжди так. Проте вірю, що настане той час, коли економіка України буде розвиненою і люди матимуть гідну зарплату. Вірю, що медицина України стане в один ряд з медичними система потужних країн. Поки що медична спільнота України робить все можливе для збереження здоров’я нації і проявляє героїзм, лікуючи наш народ і розвиваючи нашу науку. Як казав духовний лідер Патріарх Йосип Сліпий: «Наука — це той наріжний камінь і стовп сили та відродження українського народу». Цей конгрес прекрасний майданчик для нових знайомств, отримання нової інформації», — зазначив ректор ТДМУ Михайло Корда.
Заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик наголосив, що ми живемо в час реальних можливостей і змін. За його словами, багато хто з лідерів нації минулого міг позаздрити б нашим можливостям, які ми маємо для реальних змін в Україні сьогодні. Свій виступ заступник міністра завершив словами Андрея Шептицького: «Шануйте Бога, любіть Церкву і живіть в своєму серці з Україною».
Після урочистого відкриття робота конгресу продовжилася у формі пленарного засідання. Ранок наступного дня розпочався з пробігу «Здоровий лікар — здорова нація», головна мета якого — створення позитивного іміджу сучасного лікаря, який особистим прикладом заохочує громадян до здорового способу життя та відповідального ставлення до свого здоров’я. Участь у ньому взяли закордонні гості, представники державних установ і Тернопільського медичного університету. Згодом усі учасники конгресу розглядали актуальні питання медичної галузі під час наукових симпозіумів, представляли свої доробки в стендових доповідях, брали активну участь у дискусіях.
Відбувся конгрес за підтримки Тернопільської обласної державної адміністрації, обласної та міської рад, повідомили у прес-службі Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського.