Кабінет Міністрів схвалив рішення, яким зобов’язав НАК «Нафтогаз України» та розподільчі компанії укласти всі необхідні договори зі споживачами, реструктурувати заборгованість, якщо вона є, та забезпечити вчасний старт опалювального сезону не пізніше 15 жовтня.

«І минулого, і позаминулого року ми демонстрували позитивну динаміку щодо підготовки до опалювального сезону. І дуже важливо, щоб відповідний рівень відповідальності ми мали й на місцях, тому що опалення в будинках, лікарнях та школах вмикається не в Києві, а в конкретному населеному пункті та в конкретній громаді», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та додав, що нині ще є трохи більше десяти днів, щоб розпочати опалювальний сезон вчасно. При цьому він закликав місцеву владу не підходити до цього питання формально, увімкнувши опалення 15 жовтня, а зважати на показники термометра. Адже попри рішення уряду про початок опалювального сезону з 15 жовтня, за потреби кожен орган місцевої влади може індивідуально визначитися, коли розпочати подачу тепла до осель. «Для людей дуже важливо вчасно отримати у своїх оселях гарячу воду і тепло. І фінансові ресурси, які було спрямовано на підготовку до осінньо-зимового періоду, дають можливість досить якісно підготуватися, щоб люди не відчули жодного дискомфорту. Тому ще раз наголошую, що на місцевому рівні має бути високий рівень відповідальності», — підкреслив глава уряду.
Водночас В. Гройсман доручив віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку провести 4 жовтня всеукраїнську селекторну нараду, щоб іще раз перевірити стан підготовки до опалювального сезону.
Окремо глава уряду зачепив питання забезпечення теплом та гарячою водою столиці України. «У зв’язку з передачею «Київенерго» та зміною оператора постачання тепла і гарячої воли в Києві проходив трансформаційний період. До мене звернувся київський міський голова по допомогу, і уряд усім, чим зміг, допоміг, щоб питання було вирішено та щоб найближчими днями чи тижнями весь Київ отримав усі житлово-комунальні послуги, включно з гарячою водою і теплом. Міністерство фінансів провело свою роботу і тепер м’яч на боці «Нафтогазу України». Я мав розмову і з керівництвом «Нафтогазу», і міським головою Віталієм Кличком, щоб вони не зволікали із запуском тепла та подачею води. Бо все, що було потрібно від уряду, — вирішено», — наголосив В. Гройсман.
Кабінет Міністрів схвалив проект розпорядження про перерозподіл деяких видатків Держбюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк пояснив, що цей проект розпорядження стосується програми лікування важкохворих людей за кордоном. «Ми знаємо, що в нас є проблеми з фінансуванням цієї програми — передбачені в бюджеті кошти закінчилися, але є ще люди, які стоять на обліку. Нам вдалося у трьох інших програмах знайти додаткові 100 мільйонів гривень і просимо уряд погодити проект розпорядження, щоб ці люди змогли поїхати на лікування за кордон», — сказав заступник міністра.
В. Гройсман, коментуючи це рішення, зауважив, що ще зовсім недавно на лікування за кордоном могли розраховувати лише обрані члени своєрідного «за-
критого клубу», тоді як нині Міністерство охорони здоров’я відкрило таку можливість для всіх. Водночас прем’єр висловив думку, що, окрім виділення коштів для лікування за кордоном, потрібно робити все, щоб хворим можна було допомогти в Україні. «Що стосується дитячої онкології, то вже відкрито перше відділення Охматдиту, яке досить серйозно забезпечено і обладнанням, і фахівцями, ми володіємо й іншими можливостями та технологіями. Те, що нині ми перерозподіляємо кошти саме на цю програму, свідчить, що розуміємо проблему, проте змушені діяти в певних фінансових умовах», — сказав він та запевнив, що уряд і надаліме робити все, щоб допомагати тим, хто потребує лікування за кордоном.