Активізації дій у розслідуванні факту наруги над Державним прапором і могилою загиблого на Донбасі бійця 8-го полку спецпризначення Збройних Сил України Сергія Муравського вимагали активісти у місті Хмільник на Вінниччині. Акцію протесту, участь у якій взяли також ветерани АТО, провели під стінами районного відділу поліції.

Полковника Сергія Руденка (у центрі) закликали активізувати розслідування факту наруги над могилою спецпризначенця.

Фото надано Андрієм Бондаренком.

— Це вже другий випадок злочинних дій проти матері загиблого патріота, — розповів «Голосу України» керівник ГО «Самооборона Хмільника» Станіслав Найчук. — Спочатку пограбували її будинок. Злодії проникли до помешкання після того, як жінка отримала компенсацію за втрату сина. Поліція не встановила злочинців. Тепер ситуація повторилася. Понад місяць минуло після того, як облили надмогильний знак і знищили металевий флагшток з двома прапорами — Державним і 8-го полку спецпризначення. І жодних підозрюваних. Навіть не допитали тих осіб, на кого ми вказали поліцейським.
Андрій Бондаренко, керівник ГО «Подільський центр протидії корупції», який також брав участь в акції, повідомив журналісту, що кримінальне провадження розпочато тільки за фактом глуму над могилою — за статтею 297 Кримінального кодексу України «Наруга над могилою». «А чому не взято до уваги наругу над державним символом?» — запитує він. Як стверджує Андрій Бондаренко, очолювана ним організація надаватиме юридичну допомогу матері загиблого Аллі Муравській. Якщо справа дійде до суду, представлятиме її інтереси.
З активістами спілкувався керівник поліції полковник Дмитро Руденко. Йому передали письмове звернення, підписане більш як тридцятьма активістами. Закликають негайно активізувати розслідування наруги над могилою патріота, захисника країни, а також Державним прапором. Якщо цього не буде зроблено, попередили про продовження акції. Яким чином? «Пікетуватимемо обласне управління Нацполіції з вимогою звільнення Руденка з посади і призначення патріота», — уточнюють пікетувальники. Наголошують, що у них зібралося немало негативних фактів, що компрометують полковника і деяких його підлеглих.
Сергій Муравський — перший у Хмільнику патріот, який загинув на Донбасі. Сталося це 13 липня 2014-го під час бою за луганський аеропорт. На той час йому виповнилося 20 років. Хлопець був єдиною дитиною у матері. Пам’ятний знак над його могилою з чорного граніту повністю залили білою фарбою, зігнули флагшток, після чого прапори опинилися на землі. Сталося це в ніч з 31 серпня на 1 вересня. Тоді ж у такий само спосіб пошкодили могилу батька одного з активістів Сергія Пятківського. Пан Сергій, який раніше працював заступником міського голови Хмільника, брав участь в акції протесту під будівлею поліції.

Вінницька область.

Коментар

Анна Олійник, керівник відділу комунікацій управління Нацполіції у Вінницькій області:

— Розслідування проводиться за статтею Кримінального кодексу України «наруга над могилою». За інформацією слідчих, ними не встановлено факту наруги над Державним прапором. Вони пояснили, що прапор не знищено, не спалено, не розмальовано образливими надписами. Тобто не вчинено те, за що передбачено відповідальність згідно зі статтею 338 ККУ. Поліцією знято сліди пальців рук і ніг. На жаль, виконавців злочину не встановлено. На причетність до нього перевіряють осіб, на яких вказали активісти. Постраждалим надається доступ до ознайомлення з матеріалами розслідування.