ВІННИЦЯ:

Завдяки процесу децентралізації віднайшли кошти на ремонт дороги (на знімку) у Жданівській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) Хмільницького району на Вінниччині. Втім, власних грошей не вистачило. Як вийшли з ситуації?

Поставили за мету відремонтувати ділянку шляху до села Війтівці, що входить до складу ОТГ, і далі до траси державного значення, що з’єднує Вінницьку і Житомирську області. Загалом це 11 кілометрів. Тут проїжджає немало транспорту як особистого, що є у власності мешканців названих населених пунктів, так і громадського. Дорожнє покриття давно потребувало ремонту. «Яма на ямі», — так казали місцеві про цю дорогу.
— Громада зі свого бюджету виділила мільйон гривень, — розповіла голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина. — Але що таке мільйон? Фахівці підрахували, що цих коштів вистачить на відновлення трохи більше одного кілометра. Почали працювати над залученням грошей з інших джерел. Нам це вдалося. За словами співрозмовниці, на пропозицію ОТГ відгукнулася обласна влада. 
— Децентралізація дає змогу громаді накопичувати та використовувати фінансовий ресурс для розв’язання проблем її мешканців шляхом залучення коштів, зокрема, з обласного, державного бюджетів, — каже заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк. — Цього року наша область отримала на ремонти доріг та відновлення дорожнього покриття 627 мільйонів гривень. З цієї суми передали Жданівській ОТГ 4,3 мільйона. Фінансування отримують ті громади, де не сидять склавши руки, а працюють. Допомагати добре тим, хто сам щось робить.
Свій внесок у ремонт зробила місцева агрофірма. Підприємство орендує паї у майже трьох тисяч місцевих селян. Крім того, у його власності — цукровий завод, що працює на території ОТГ. Частка агрофірми становила 4,5 мільйона гривень. Загалом зібралося майже 10 млн. За ці кошти працівники обласного управління автомобільних доріг завершують ремонт зазначеного відрізка шляху.
— Роботи з відновлення дороги — це перший наш спільний проект з громадою, — каже представник агрофірми Вадим Скрипник. — Підприємство постійно надає допомогу у підтримці школи, дитячих садків, будинку культури. Якщо відверто, неприємно було бачити, як діти у дощову погоду йдуть до школи чи у дитячий садок, обминаючи калюжі. Школа відремонтована, дитсадок теж, у тому числі і за наші кошти, а дорога... Про транспорт, який проїжджав таким шляхом, годі говорити. Тому й відгукнулися на пропозицію громади посприяти у фінансуванні. Продовжимо надавати допомогу на ремонти доріг і в наступні роки.
Нині роботи тривають на останньому відрізку шляху.
«Як є гарна дорога, то є життя в громаді, — з радістю говорить Станіслава Ядвіжина. — ОТГ створили не так давно, у грудні 2016-го. Одразу поставили перед собою завдання: кожного року поступово ремонтувати дороги у кожному селі, що входить до складу громади. Торік за власні кошти зробили кілометр шляху у Дібрівці. Мало! Зрозуміли, що треба залучати інші джерела фінансування. Нинішній рік нам удався. Крім названої 
11-кілометрової дороги, ще відремонтували дорожнє покриття у Качанівці. Теж на умовах співфінансування з обласною владою.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.