З огляду на це Комітет Верховної Ради з питань економічної політики рекомендує парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому проект Кодексу України з процедур банкрутства (реєстр. № 8060).
На необхідності якнайшвидшого прийняття Кодексу в щорічному посланні до законодавчого органу наголосив також Президент Петро Порошенко. У першому читанні документ було ухвалено ще 20 березня цього року.
Нині проект Кодексу суттєво доопрацьовано з точки зору законотворчої техніки та ідеологічно. Він має підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Національного банку, Асоціації правників, банківської спільноти, арбітражних керуючих і представників експертного середовища.
«Прийняття законопроекту суттєво покращить наші позиції у рейтингу «Doing Business» як у частині відновлення платоспроможності, так і в загальному рейтингу, а це інвестиційний клімат, імідж нашої країни», — вважає голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук. Саме тому така велика увага приділяється цьому законопроекту.
Під час підготовки до другого читання від народних депутатів надійшло понад 1300 поправок, майже третину з яких враховано, повідомили у комітеті. Нині Кодекс має чотири книги: одну загальну, третя і четверта присвячені відповідно банкрутству юридичних і неплатоспроможності фізичних осіб. Окрема книга присвячена питанням діяльності та самоврядування арбітражних керуючих як ключових фігур у процедурах банкрутства. Передбачається створення єдиної Асоціації арбітражних керуючих, яка визначатиме стандарти професії та правила професійної етики арбітражних керуючих, братиме участь у здійсненні допуску до професії, підвищенні кваліфікації арбітражних керуючих та контролі за їхньою діяльністю.
Задля забезпечення широкого обговорення новел Кодексу 19 вересня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань економічної політики спільно з Центром комерційного права, Міністерством юстиції, Проектом ЄС «Право-Justice», МВФ, Світовим банком, Асоціацією правників України, Всеукраїнською самоврядною організацією фахівців конкурсного процесу, Незалежною асоціацією банків України та іншими партнерами провів Міжнародну конференцію «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики — детонатор інвестиційного буму та економічного прориву».
Слід відзначити, що після конференції деякі народні депутати, які подавали пропозиції до другого читання, виявили бажання відкликати їх, оскільки вдалося переконати їх у тому, що авторами проекту Кодексу обрано кращі підходи в реформуванні законодавства в сфері банкрутства.
Фактично, на рівні законопроекту вдалося узгодити позиції різних суб’єктів права законодавчої ініціативи щодо подальшого вектора реформування системи корпоративного банкрутства та такого болючого для суспільства питання, як запровадження інституту банкрутства фізичних осіб.
Під час засідання комітету народні депутати та представники центральних органів влади досягли консенсусу з найбільш дискусійних питань.
Комітет доручив секретаріату, за участю учасників робочої групи, якнайшвидше підготувати порівняльну таблицю до другого читання з метою початку її розгляду вже на цій сесії.
Комітет висловлює окрему подяку всім народним депутатам, вітчизняним та іноземним експертам, які долучилися до підготовки проекту Кодексу до розгляду в другому читанні. Нагадуємо, що співавторами документа стали представники всіх депутатських фракцій і груп.

Вл. інф.