Її цінність у тому, що процеси ідуть знизу

У Верховній Раді відбулась зустріч на тему «Засади довіри до парламенту». Захід організовано у рамках візиту до України пані Крісті Марквальдер, колишньої спікерки парламенту Швейцарії, спільно Посольством Швейцарії в Україні та Республіці Молдові разом із Програмою USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

Під час обговорення були присутні народні депутати, зокрема, Андрій Памазанов, Наталія Веселова, Валерій Карпунцов та представники апарату Верховної Ради: заступник керівника апарату — керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, заступник керівника апарату Микола Шевчук, голова прес-служби апарату парламенту Ірина Кармелюк.
«Будь-яка зустріч, під час якої обговорюються важливі для парламенту і держави в цілому питання, є надзвичайно корисною і цікавою. Особливо, коли йдеться про питання демократичного розвитку», — наголосив М. Теплюк.
Україна, зауважив він, яка проголосила себе у 1996 році як правова, демократична і соціальна держава, розвивається на цьому шляху. Але фіксація цих речей у Конституції й реальний стан речей — це дві різні речі.
Відтак, додав він, реальний стан речей, запозичення кращих практик демократичного розвитку, демократичних процесів в інших держав є актуальним для нас.
М. Теплюк переконаний: демократію не можна розвивати зверху. Її цінність у тому, що процеси мають іти знизу. «Від того, наскільки громадяни свідомо беруть участь у суспільних процесах, залежить її успіх», — сказав він.
За словами директора Програми USAID «РАДА» Ігоря Когута, тема для обговорення «Засади довіри до парламенту» обрана не випадково. Адже в основі довіри лежить багато аспектів, як то, підзвітність, відповідальність, легітимність, дотримання Регламенту, прогнозованість парламенту тощо.
«Сьогодні є нагода поспілкуватися, обмінятися думками і почути від пані Крісті, які аспекти важливі для побудови довіри до парламенту. Які є засадничі речі», — зауважив І. Когут.
У свою чергу Крісті Марквальдер зауважила, що мета її візиту — не читати лекції, а обмінятися думками, навчитися один у одного, яким чином покращити наші демократичні інституції. І хоча Швейцарія — країна зі старою демократією, завжди є куди покращувати свої процедури. Вона погодилася з тезою, що демократія повинна створюватися не згори, а знизу.
«У Швейцарії багатопартійна система, а значить, потрібно формувати більшість, досягати компромісів і співпрацювати з опозицією. Але як і в Європарламенті, у нас постійно відбувається процес зміни більшості. Нам потрібно ладнати один з одним», — сказала вона.
Найперше, наголосила К. Марквальдер, потрібно довіряти один одному: «Навіть якщо ви належите до різних партій, ви можете покладатися на дискусію, бути відкритими до ідей інших. Важливо також доповнювати ідеї, які є у вас, для того, щоб досягти компромісу. Зрештою, парламент не може знайти збалансованого рішення, якщо не буде компромісу між різними партіями. Проштовхування рішень більшістю, зрештою, не буде вигідним країні і не слугуватиме її благу».
Аби краще порозумітися, швейцарські парламентарії співпрацюють не лише у сесійних залах, а й поза їх межами, разом грають на музичних інструментах, у футбол. «У вас повинен бути досвід і можливість на людському рівні вибудовувати довіру, навчитися розуміти один одного і знаходити спільні рішення. Бо, зрештою, парламентська діяльність — це співпраця та взаємодія людей», — додала вона.
Відповідаючи на запитання представників українського парламенту, зокрема Миколи Шевчука про низький рівень довіри до законодавчого органу попри його відкритість,   К. Марквальдер зауважила, що, можливо, час задуматися про те, які є рівні прозорості. Які з них допомагають будувати довіру, а які шкодять. Скажімо, засідання комітетів у швейцарському парламенті відбуваються за зачиненими дверима. Такий формат, переконана екс-спікер, допомагає краще знайти компроміс. Водночас після кожного засідання комітету є певний прес-реліз, на якому засвідчуються результати голосування за конкретними позиціями. «Є певний рівень прозорості, але весь процес, як ми досягли цього рішення, залишається не публічним», — зауважила вона.
По обіді в парламенті відбулася зустріч із доктором Петером Грюненфельдером, президентом Асоціації державних канцлерів Швейцарської Конфедерації, на тему «Роль аналізу політики в законодавчому процесі». Доктор Петер Грюненфельд очолює провідний аналітичний центр у Швейцарії. Ця зустріч особливо важлива у контексті створення дослідницької служби у Верховній Раді України.

Довідково

Крісту Марквальдер було обрано до Національної ради Швейцарії в 2003 р. Починаючи з 2003 р. вона входить до складу комісії з питань зовнішньої політики, яку нині очолює; також є членом комітету з юридичних питань та німецькомовного редакційного комітету Національної ради. З 2007 р. — член делегації до Міжпарламентського союзу. Політична кар’єра пані Марквальдер розпочалася в 1999 р., коли її було обрано до Великої ради кантону Берн; згодом, у 2002 р., вона стала членом міської ради Бурґдорфу. Кріста Марквальдер входить до Вільної демократичної партії (FDP) і з травня 2006 р. обіймає посаду президента Нового європейського руху Швейцарії, який обстоює членство Швейцарії в ЄС. Крім того, Кріста Марквальдер очолює парламентську групу з питань відновлюваних джерел енергії, парламентську групу «Зелений хрест» і парламентську групу з питань екологічно свідомого управління, а також є співголовою парламентської групи з питань роботи на добровільних засадах та волонтерства. У 2011 р. її було обрано президентом парламентської асоціації Швейцарія — США.