Народний депутат України Віктор Вовк про тривалу та безплідну переписку з урядом щодо невиконання Закону України «Про закордонних українців»

Скільки їх — наших братів і сестер, які опинились за межами України? На жаль, точно не знає ніхто. Дані коливаються від 8 до 20 мільйонів. Така сама строката й географія діаспори — від Росії до Латинської Америки. Але, попри всі наявні кордони, українці, наче пуповиною, пов’язані з рідною землею — мовою, культурою, традиціями, вірою...

Навіть важко уявити складність збереження на чужині унікального українського ДНК. Натомість за понад 25 років незалежності держава так і не спромоглась налагодити тісну та ефективну комунікацію з діаспорою, яка є однією з найчисельніших та найорганізованіших у світі. Нинішній уряд, наче мачуха, відвів їй роль «пасинків» та «пасербиць» і демонструє протиправну бездіяльність та безвідповідальність, ігноруючи статті Закону «Про закордонних українців». Зокрема, досі не створено спеціальний центральний орган виконавчої влади (це могло б бути агентство) з питань співпраці із закордонними українцями, який відповідав би за реалізацію державної політики України у цій сфері. Виникає слушне запитання: чому держава не прагне продемонструвати, що справді переймається долями українців, які опинились за межами рідної країни? Невже уряд і МЗС не спроможні використати потужний потенціал діаспори, як це зробили Польща та Ізраїль, створивши сучасні державні моделі співпраці зі своїми співвітчизниками?
У нинішніх драматичних міжнародних і політичних реаліях, в яких опинилась Україна, створення такого агентства було б украй важливим і для забезпечення ефективного захисту прав трудових мігрантів, і для українців на території колишнього СРСР, особливо в Росії, де їхні права грубо порушують, про що свідчить безліч жахливих фактів. Щодо протидії цьому, до речі, в 2014 році було прийнято спеціальну постанову Верховної Ради України, розробником якої був Віктор Вовк.
На жаль, замість виваженої державницької позиції нинішній уряд здатен лише демонструвати саботаж. Понад два роки Кабінет Міністрів України ганебно не затверджував нову цільову Державну програму співпраці із закордонними українцями, як того вимагав Закон «Про закордонних українців». І лише після судового позову народного депутата України Віктора Вовка до Кабміну щодо його незаконної бездіяльності у травні 2018 року така Держпрограма на період до 2020 року була нарешті схвалена. До слова, державницька позиція народного депутата України, заступника голови Комітету у закордонних справах Віктора Вовка в цьому питанні була неодноразово оприлюднена на сайті «Обозреватель» в публікаціях «Держава повинна дбати про українців, які живуть за кордоном» (від 18 квітня 2017 року) та «Держпрограмі співпраці з закордонними українцями бути!» (від 4 березня 2018 року), а також у газеті «Україна молода» у статті «Ненько, потурбуйся про своїх: уряд ігнорує закон щодо співпраці з закордонними українцями» (від 18 травня 2017 року).
«Як народний депутат України і заступник голови Комітету у закордонних справах я майже два роки в рамках парламентського контролю вів фактично безплідну «паперову війну» з небажанням виконавчої влади нести відповідальність за формування та реалізацію державної політики України у сфері співпраці з багатомільйонним світовим українством. Я двічі подавав депутатські запити до уряду. А що отримав у відповідь? Лише пустопорожні відписки від бюрократів», — зауважує нардеп.
Замість дієвих кроків у напрямку створення спеціального центрального органу виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями Кабмін та МЗС вдалися до звичної практики «замилювання очей», зробивши таку впливову організацію, як Світовий Конгрес Українців (СКУ) заручником саботажу і шахрайства з боку лицемірів, зокрема Прем’єр-міністра В. Гройсмана і міністра закордонних справ Клімкіна. Таким чином, високопосадовці продемонстрували неприпустиму неповагу до тієї важливої ролі, яку відіграє СКУ в житті діаспори та зміцненні позитивного ставлення до українців і Української держави на міжнародній арені. Адже від початку агресії Росії саме світове українство та його громадські об’єднання проявляють дієву солідарність, активно поширюючи правдиву інформацію в країнах свого перебування про дії «нашого сусіда», так і в мобілізації всебічної міжнародної підтримки України. Ігноруючи важливу роль світового українства, Кабінет Міністрів України та МЗС продовжують втягувати СКУ в свої бюрократичні маніпуляції, підкидаючи на підпис так звані «меморандуми про співпрацю», які насправді є ганебною імітацією співпраці українського суспільства та діаспори.
Наприкінці 2017 року Віктор Вовк звернувся з позовом до Окружного адмінсуду міста Києва про визнання бездіяльності Кабінету Міністрів України протиправною та про зобов’язання уряду виконати прямі норми статей 1-2 і 10-2 Закону України «Про закордонних українців» щодо функціонування центрального органу виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями як відповідального за реалізацію державної політики України у цій сфері. Але, як зазначив народний обранець, у недореформованих Окружному адмінсуді міста Києва та Київському апеляційному адмінсуді ще й досі працюють судді «старої радянської школи», незалежні від закону, совісті, моралі. Тому й не дивно, що вимоги, викладені в моєму позові до Кабміну, було... відхилено.
Що ж, як писала Леся Українка — «Contra spem spero!» (Без надії сподіваюсь!). Тому Віктор Вовк подав касаційну скаргу до Верховного Суду, який наразі вже відкрив провадження в справі. «Можливо, хоча б реформований Верховний Суд прийме законне рішення та визнає бездіяльність Кабінету Міністрів України протиправною і зобов’яже уряд виконати прямі норми Закону «Про закордонних українців», — сподівається народний депутат.
Також Віктор Вовк звернувся до Окружного адмінсуду міста Києва із позовом до Прем’єр-міністра В. Гройсмана щодо нелегітимності «меморандуму про співпрацю» із СКУ. На початку липня цього року під час сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в Берліні в ході зустрічі та плідної дискусії із Президентом СКУ паном Евгеном Чолієм Віктор Вовк погодився, що ситуація із судовою суперечкою навколо «меморандуму про співпрацю» між урядом і СКУ є ненормальною. Водночас він наголосив, що цей позов пов’язаний виключно із деструктивною, неконституційною та протиправною позицією Кабміну та МЗС, які саботують виконання прямих норм Закону «Про закордонних українців» та намагаються прикрити свою бездіяльність і безвідповідальність підписанням меморандумів із СКУ як ерзац-замінником спеціального центрального органу виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями.
Після досягнення порозуміння зі СКУ у вересні 2018 року нардеп відкликав з Окружного адмінсуду міта Києва свій позов до Прем’єр-міністра В. Гройсмана про визнання протиправним і незаконним підписання ним «Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Світовим Конгресом Українців від 27 вересня 2016 року». Уже 13 вересня 2018 року суд прийняв відмову від позову та ухвалив рішення закрити провадження в цій справі.
Згодом у офіційному листі до Президента СКУ Евгена Чолія народний депутат Віктор Вовк обґрунтував свою критику Кабміну та МЗС та їхніх очільників, які саботують створення та розбудову сучасної державної системи співпраці зі світовим українством. Парламентарій також закликав Світовий Конгрес Українців зайняти активну державницьку та правову позицію щодо необхідності неухильного виконання Закону «Про закордонних українців», запропонувавши звернутися до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана та Кабінету Міністрів України з підтримкою невідкладного створення центрального органу виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями.
«Я переконаний: лише спільними зусиллями ми, українці, зможемо здолати байдужість влади та домогтися впровадження ефективної державної політики, яка буде спрямована на збереження і всебічне процвітання світового українства в нерозривному єднанні з материнською Україною», — зазначив народний депутат Віктор Вовк.

Прес-служба народного депутата Віктора ВОВКА.