О пів на четверту ночі біля міста Ічня в селищі Дружба почалися вибухи на 6-му арсеналі зброї. Звуки вибухів та заграву було чути і видно в Прилуках та Ніжині, за понад два десятки кілометрів. Розбуджені мешканці селища Дружба, міста Ічні та навколишніх сіл тікали спершу хто як міг — на автомобілях, на велосипедах і навіть пішки. Але дуже оперативно включилися рятувальні служби і вже на 10-ту годину ранку було евакуйовано 10,5 тисячі мешканців 30 населених пунктів Ічнянського і сім сіл Прилуцького районів.
Загалом надзвичайно оперативно спрацювали всі відповідні служби — практично не було паніки, вже вранці працював штаб допомоги потерпілим у Ніжині, розгорнутий просто на центральній площі імені Франка біля міськради. Пункти допомоги евакуйованим були розгорнуті в школах Ніжина, Бахмацького і Талалаївського районів.
На місце події вилетіла оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу ЗСУ Віктором Муженком. У зону надзвичайної події прибув також Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який провів нараду оперативного штабу в селищі Парафіївка Ічнянського району.
У місті Ічня та селах Ічнянського і Прилуцького районів, розташованих у 25-кілометровій зоні можливого ураження, відключено електро- та газопостачання.

Снаряд влучив в асфальтоване покриття дороги по вулиці Дрофаня в Ічні.

 

У ніжинський школі № 17 розміщено пункт прийому евакуйованих з Ічні та навколишніх сіл.

Фото надано сайтом «Нежатин».

В Ічні снарядами пошкоджено три будинки та зерносушарку — пожежі ліквідовано. Всі чутки про загоряння на заводі сухого молока, на вокзалі тощо є лише чутками, повідомили в департаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.
Рух автомобільного та залізничного транспорту в зоні можливого ураження припинено. Повітряний простір у радіусі 30 км закрито.
Як повідомили в цьому самому департаменті, вдень 9 жовтня тривала евакуація, у тому числі вивезені пацієнти Ічнянської районної лікарні. 30 лежачих хворих перевезені до лікарні в Парафіївку.
У школах Ніжина прибулим відразу давали гарячий чай та бутерброди. Школи приймали потерпілих з пів на шостої ранку — дуже допомогли в такій чіткій організації навчання, що були проведені якраз напередодні ічнянських вибухів.
Як повідомила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, хоча рятувальники й не рекомендують поки що повертатися в домівки, доки їх не перевірять піротехніки, 60 мешканців села Городня Ічнянського району, коли зменшилась інтенсивність вибухів, повернулися додому. В обласній державній адміністрації проведено нараду щодо забезпечення всім необхідним евакуйованих. Як зазначила Наталія Романова, у зону можливого ураження від наслідків надзвичайної ситуації в радіусі 16 км потрапляє 18 794 особи, які можуть бути евакуйовані. Саме таку кількість осіб необхідно забезпечити харчуванням.
На нараді йшлося не лише про сухий пайок (вермішель швидкого приготування, твердий сир, печиво, вода тощо), а й про гаряче харчування. За словами директора департаменту фінансів ОДА Валерія Дудка, для цього можна нагально використати 220 тисяч гривень обласного матеріального резерву. Транспорт для завезення продуктів є.
На місці надзвичайної події працюють майже півтисячі ліквідаторів — їх теж треба забезпечити харчуванням. Медичні заклади Чернігова повідомили про готовність прийняти породіль та вагітних з Ічнянського району. Наразі щодо потерпілих інформація відсутня, але низка осіб звернулися до медиків через задимленість.
На нараді штабу з надзвичайних ситуацій у Чернігівській ОДА в. о. голови адміністрації Юлія Свириденко повідомила, що із главою уряду Володимиром Гройсманом на нараді в Парафіївці (Ічнянський район) обговорено питання про надання області допомоги для подолання наслідків вибухів з резервного фонду. «Адже доки тривають вибухи, ми не можемо встановити — у кого пошкоджена тільки покрівля, а в кого й стіни», — зауважила вона. Також допомогу області запропонували Миколаївська, Харківська обласні та Печерська районна в Києві адміністрації, оперативно відгукнулися волонтерські організації.
Уже на 12 годину дня інтенсивність вибухів різко зменшилася. Якщо спочатку вони гриміли по 2—3 за секунду, то в обід — один вибух на 17 хвилин.
СБУ офіційно повідомила, що, як одна з версій, розглядається питання про диверсію. Адже не забуваймо, що російська агресія проти України триває, і завдання ворога — створити ситуацію керованого хаосу. Та, як показали події навколо вибухів під Ічнею, українські відповідні служби навчилися реагувати адекватно і надзвичайно швидко. Щоправда, залишається встановити винуватців — кримінальну справу через вибухи на військових складах розпочато.
Як зазначив на брифінгу в Міністерстві оборони заступник начальника Генерального штабу Родіон Тимошенко, за кілька секунд до початку загоряння складів були зафіксовані чотири вибухи в різних кінцях складів. Тож версія про ворожу диверсію має всі підстави. Розслідування розпочалося, але завершитися воно зможе після припинення вибухів. Наразі місця вибухів локалізовані. Біля російсько-українського кордону проводяться оперативні заходи, зміст яких спецслужби не розкривають.

Довідково

Військові склади біля селища Дружба Ічнянського району — спадок колишнього військового комплексу. Частина зброї з них утилізована, наявна ж не становить інтересу для армії. Територія 6-го арсеналу Міністерства оборони, де сталися вибухи боєприпасів, становить майже 682,6 га, з них технічна територія — 402 га. За даними військових, вибухи лунають на 10 відсотках складів.