Рекордна кількість депутатів узяла учора участь у дебатах, присвячених змінам у регламенті Парламентської асамблеї Ради Європи, які можуть повернути російській делегації право голосу в Асамблеї без виконання нею резолюцій ПАРЄ. «Рекордний лист виступаючих — більше 50. Вся українська делегація записалася на ці принципові дебати, — написала у Фейсбуку Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. — Але ми працювали й усі ці місяці, дискутуючи з усіма національними парламентськими делегаціями про неприпустимість знищення ПАРЄ, змінити регламент, передати частину повноважень Асамблеї Комітету міністрів, дозволити порушувати правила».

«Нонсенс — національні парламенти всіх країн вимагають від урядів підзвітності, — пише І. Геращенко. — А тут добровільно передають частину повноважень Комітету міністрів, тільки після вердикту якого можна буде накладати санкції на делегації. Тільки-но не прийшла пропозиція британських консерваторів перенести дискусію на січень через нікчемність висновків комісії генсека Янгланда, автора цієї ганьби. За було лише 54 голоси, ми голосували ЗА. Що ж, в ПАРЄ сьогодні драматичний день, і ми готові боротися за принципи».
«Я в своєму виступі звернулася до Асамблеї із закликом голосувати категорично проти цієї резолюції, — написала Ірина Геращенко у Фейсбуку після завершення дебатів. — Показала листи від політв’язнів Олега Сенцова і Романа Сущенка, які отримала днями. В цих листах українці дякують всім європейським політикам за зусилля щодо звільнення і просять продовжувати боротьбу. В Сибіру замордовані Кремлем українці вірять, що європейські політики не зраджують принципам і не йдуть на компроміси з совістю. Нагадала, що РФ не виконала жодної резолюції ПАРЄ. Росія нічого не зробила для звільнення заручників. Не віддала Крим, не звільнила Донбас, не визнала причетність до збиття МН17, не припинила підтримувати режим Асада, не визнала причетність до отруєння в Солсбері. Продовжує втручатися у вибори в Німеччини, Франції, США. Веде гібридну війну з усім світом. А їй збираються все то спустити з рук. Нагадала, що, попри економічні труднощі і наш скромний бюджет, Україна добровільно виділила додаткові 400 тисяч доларів в бюджет РЄ. Бо для нас принципи важливіше фінансів. Ми категорично проти знищення репутації Асамблеї і резолюції імені Янгланда». 
Однак ще до початку дебатів українській делегації вдалося переконати Комітет з питань правил процедури ПАРЄ, який представляє проект змін до правил накладання санкцій, внести наші правки до документа, які роблять неможливим «прощення» Росії. Натомість правки, що просувалися групою проросійських депутатів, було відхилено переважною більшістю голосів.
«Наразі регламентний комітет ПАРЄ підтримав наші поправки, які роблять резолюцію менш жахливою, — написав у Фейсбуку глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. — Але сам факт наявності цієї резолюції в ПАРЄ, замість засудження російської поведінки усюди, свідчить, що карликова політика за чотири роки стала більш поширеним стилем. Сьогодні, в певному сенсі, момент істини для європейських цінностей». «Сьогодні рішення ПАРЄ: залишитися сильними і принциповими чи піддатися російському шантажу і втратити повагу і вплив? Дилема «гроші проти справедливості». Для української делегації вибір очевидний: ми боремося за справедливість. Не можна прощати агресору, не можна робити поступок злочинцям, інакше множиться і агресія, і злочини. Ми це вже пройшли», — наголосив Володимир Ар’єв.  
Дебати щодо резолюції про перегляд санкційної процедури ПАРЄ відбулися вчора до обіду, однак голосування з цього питання було заплановано на вечір, тож, коли верстався номер, яке рішення все-таки ухвалила ПАРЄ, відомо не було.
Під час виступу авторка резолюції Петра де Суттер наголосила, що вона не підтримує норми, які можуть «вибачити» Росію, проте визнала, що причиною пропонованих змін регламенту є саме російське питання. «Безумовно, повернення РФ до ПАРЄ є в центрі цієї дискусії», — цитує доповідачку «Європейська правда». Водночас Петра де Суттер наголосила, що РФ відсутня у залі з власної ініціативи, оскільки вже три роки не передає в Страсбург перелік членів своєї делегації у відповідь на накладені в 
2014—2015 роках санкції. «Ані в 2014-му, ні в 2015 роках ПАРЄ не ухвалювала рішення про виключення РФ з Асамблеї», — зауважила доповідачка.
На думку Петри де Суттер, асамблеї потрібно знайти компроміс, який залишить можливість продовження санкцій стосовно Росії. «Є питання щодо того, чи може ПАРЄ діяти так, як діяла у 2014—2015 рокахі. Чи будемо ми використовувати процедури оскарження повноважень як механізм тиску?... Але ми не маємо на меті послабити повноваження Асамблеї щодо притягнення делегацій до відповідальності. Ми не маємо на меті зняти санкції з Росії», — заявила вона, повідомляє «Європейська правда».