«Це проміжна, але перемога!» — так прокоментував глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв рішення відкликати з голосування резолюцію про зміни в регламенті організації і повернути на доопрацювання в регламентний комітет. Уже під час дебатів стало зрозуміло, що голосів на підтримку цього документа не набереться. Тож доповідачка Петра де Суттер заявила: «Я почула дуже емоційні аргументи, навіть гнів. Були і конструктивні аргументи. Та ми бачимо, що голосів немає. Тому  пропоную відкласти дискусію до січня», — цитує «Європейська правда».

Попри те, що прибічники резолюції та змін у регламенті організації, які мали би ускладнити в майбутньому процедуру накладання санкцій на національні делегації, наголошували, що в документі Росію навіть не згадано, всі розуміли, що самим фактом появи резолюція завдячує саме вимогам Росії. Однією з умов Москви щодо повернення до роботи в ПАРЄ і поновлення членських виплат в наступному році є гарантування РФ, що на її делегацію не буде в майбутньому накладено нових санкцій.
У бюджеті ПАРЄ на членський внесок РФ припадає 10%. Якщо головна проблема саме в коштах, які не доотримує організація, то вихід знайти можна, вважає грузинський депутат Георгій Канделакі. «Ті внески, які не платить Росія, можна розподілити між іншими державами — це лише кілька тисяч євро на кожного». При цьому він нагадав, що коли СРСР напав на Фінляндію, то Ліга націй не змінювала своїх правил, а просто вона виключила СРСР з організації.
Пропонована резолюція збурила ПАРЄ. Частина депутатів наполягали на тому, щоб не змінювати правила процедури на вимогу Росії. Частина мотивувала доцільність повернення РФ до роботи в ПАРЄ необхідністю моніторингу за дотриманням прав людини в Росії. Кількість бажаючих взяти участь у дебатах була надзвичайно висока.
Про роботу української делегації розповіла у Фейсбуку Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. «Ірина Сотник нагадала лицемірам з Асамблеї, які намагаються прикрити свою колаборацію добрими намірами, що начебто, повертаючи Росію, вони дають можливість російським громадянам захищати свої права в ЄСПЛ, що Держдума РФ давно прийняла закон, яким не визнає рішення Європейського суду з прав людини. Сергій Соболєв так само нагадав страсбурзьким лицемірам, які говорять, що парламенти, й особливо парламентська опозиція, не відповідають за дії Путіна, що в Держдумі немає ніякої опозиції, й Держдума несе повну відповідальність за анексію Криму і війну на Донбасі, бо голосувала за це.  Я нагадала про політв’язнів Кремля, Сенцова, якого погрожують годувати примусово, про всіх незаконно утримуваних. Продемонструвала європейцям листи від політв’язнів і запитала, як пояснити українцям в тюрмах Кремля торгівлю принципами?  Володимир Ар’єв, Владислав Голуб  говорили про невиконані Росією резолюції, про МН17 та інші злочини Кремля. Про тисячі вбитих і замордованих українців на Донбасі. Олексій Гончаренко  нагадав, що з росіянами страшно сідати за один стіл — можуть отруїти. Й потрібні засоби для хімзахисту, якими варто користуватися тим, хто збирається відкрити Росії двері. Для наглядності він надів гумові рукавички», — написала Геращенко і додала, що тут генсек Янгланд таки зірвався. «Він взяв слово, побіг на трибуну й почав виправдовуватися, що, мовляв, писав висновок до цієї злощасної резолюції, яку обговорює зала, не з власної ініціативи, а бо його.... попросило керівництво ПАРЄ». 
За словами Ірини Геращенко, виступ Ягланда мав протилежний до його очікувань результат: британські консерватори виступили з приводу процедури ведення дебатів і заявили, «що не дозволять Янгланду втручатися в голосування, тиснути на Асамблею, впливати на хід голосування і на дебати, й узагалі вони проти шантажу і тиску».
Врешті після того, як розгляд резолюції було перенесено на наступний рік, а отже, вимоги РФ не виконано, є підстави очікувати, що Росія відмовиться брати участь в роботі ПАРЄ і в наступному році. За словами постійного представника України в Раді Європи Дмитра Кулеби, якщо Росія і надалі не платитиме членських внесків, уже влітку Рада Європи матиме підстави виключити її з організації. «Але малоймовірно, що влітку Комітет міністрів запустить цю процедуру», — цитує його сайт «Сегодня».
Тим часом в Росії відреагували на новини з ПАРЄ традиційною істерикою. Віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив: «Після того, як були прийняті санкції проти однієї з національних делегацій, стало ясно, що відсутність в асамблеї всякого консенсусу щодо поточної роботи доповнюється ще й позицією низки держав: України, Великої Британії та однією з країн Прибалтики, які навмисно продовжували сьогодні дебати з метою випробувати терпіння європейських депутатів», повідомляє ТАСС. Глава комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов сказав, що ПАРЄ «перебуває в глибокій кризі» і що «поки асамблея залишається місцем зведення міждержавних рахунків, Росія не готова брати в ній участь».

Фото зі сторінки у Фейсбуку Ірини Геращенко.