Міжнародна спільнота відзначила Всесвітній день дівчат. Цього року до акцій вперше долучилася й наша країна, ставши частиною міжнародної кампанії Girl2Leader.
Дівчата, які вчора потрапили до Верховної Ради в рамках цієї програми, розповіли, що дізналися про проект зо два місяці тому із соціальних мереж. Згідно з умовами, необхідно було написати есе про те, чому вони хочуть долучитися до кампанії. Кажуть, що вікове обмеження було від 14 до 23 років, а відбирати мали найактивніших. Як визначали «активність», не знають, але дуже щасливі, що опинилися серед обраних. Усі вони з різних куточків країни і вперше зустрілися тільки вчора, але щебечуть, доповнюючи одна одну, як добрі приятельки. Тішаться можливістю побувати в стінах законодавчого органу влади. Такі само зустрічі в один і той самий час учора тривали в Європарламенті та ще в 15 країнах.

Народні депутати Наталія Королевська, Наталія Агафонова та Юлія Льовочкіна під час конференції.

 

Під час заходу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

«Рада вітати вас, активних, ідейних, сповнених ентузіазму дівчат, готових змінювати своє місто, нашу країну і світ у майбутньому», — сказала, відкриваючи засідання, народний депутат, посол кампанії Girl2Leader Юлія Льовочкіна. Вона поінформувала, що в рамках проекту надійшло понад дві сотні заявок для участі. Це показник того, що українські дівчата готові активно долучатися до глобальних тенденцій і змін. Нині країна як ніколи потребує жіночого лідерства, вважає парламентарій і висловлює сподівання на те, що подібні дискусії надихнуть дівчат на подальші досягнення. Водночас      Ю. Льовочкіна наголосила на тому, що в нашій країні дуже великий потенціал жіночого лідерства.
Народний депутат Наталя Агафонова, звертаючись до дівчат, зауважила, що нині ми живемо вже з іншими правами, аніж жили наші прабабусі. «Права в нас є, — акцентувала вона. — Але чи є в нас рівні можливості?» Парламентарій зауважила, що й досі професії поділяють на жіночі та чоловічі, чітко розмежовані соціальні ролі. Така, невинна на перший погляд, гендерна нерівність призводить до конкретних показників нерівності. Наприклад, економічної — коли чоловіки й жінки отримують різну зарплату за те, що виконують одну й ту саму роботу. Щоб змінити ситуацію, необхідно залучити якомога більше жінок до процесу прийняття рішень, переконана Н. Агафонова. «Вірю, якщо буде більше жінок у політиці, ми зможемо змінити стереотипи і змінити їхні наслідки», — наголосила вона.
Нині жінці важливо усвідомити свою роль не тільки як дружини, мами чи берегині, вважає народний депутат Наталія Королевська. На її думку, важливо зрозуміти свою роль у впливі на процеси, від яких залежить, як далі розвиватиметься світ. «Наша Конституція закріплює рівні права і жінок, і чоловіків, — каже голова громадської організації «За демократію через право» Марина Ставнійчук. — Про це написано і у статуті ООН. Але хотілося б, щоб подібні приписи міжнародного права формувалися так: «Усі статі рівні». Нам не потрібно піднімати рівень до чоловіків. Ми хочемо мати рівні права з самого початку, на фундаментальному рівні. І ми цього абсолютно заслуговуємо». Політик з великим стажем відзначила приємну тенденцію — у новому складі ЦВК більшість жінок. У цьому контексті вона висловила сподівання на те, що вибори будуть організовані на належному рівні. М. Ставнійчук побажала, щоб наша держава вела відповідальну політику не лише на папері, а й реально давала можливість всім жінкам бути реалізованими в різних сферах і мати серйозну перспективу.
У рамках вчорашнього заходу дівчата мали можливість поспілкуватися з жінками-політиками в площині «запитання — відповіді». Працювали також у форматі воркшоп, коли учасниці отримали роль політика і змогли приміряти на себе образ лідера. Також мали запланований стрім з учасниками компанії Girl2Leader. У його рамках одна з дівчат від кожної країни могла звернутися до своїх колежанок з інших країн, зміцнюючи у такий спосіб глобальну спільноту дівчат.

Довідково

Всесвітня кампанія Girl2Leader діє під егідою міжнародної неурядової організації Глобальний форум жінок-політичних лідерів та спрямована на передачу досвіду для розширення прав та можливостей молодому поколінню дівчат. Серед учасників Глобального форуму — Президент Литви Далі Грібаускайте, Президент Мальти Марі-Луїз Колейро Прека, Прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле, Прем’єр-міністр Ісландії Катрин Якобсдоттір та інші.