Потрійну вигоду отримуватиме Кам’янець-Подільський після повного завершення проекту з дегазації міського сміттєзвалища. Нині завершено перший етап і запущено технологічну лінію з дегазації полігона. Відтепер звалищний газ працюватиме на виробництво електроенергії та на потреби містян.

У місті давно замислювались, як зробити полігон безпечним для людей та навколишнього середовища. А тепер до цього додалась ідея перетворити його на джерело доходів. Пропозицій і раніше було чимало. Ішлося, приміром, про спорудження заводу з переробки сміття. Для цього навіть виділили земельну ділянку. Обговорювався і такий варіант, щоб спалювати відходи в потужних печах місцевого цементного заводу. Але кожного разу на заваді реалізації цих проектів ставали різні перешкоди — від організаційно-фінансових до технологічних.
Але про полігон не забували ніколи. Міська влада щороку виділяла кошти на фінансування заходів із безпеки на території сміттєзвалища, в тому числі й на закупівлю пожежної техніки. Адже загроза стихійних загорянь на таких об’єктах існує постійно.
Усі вжиті заходи давали змогу підтримувати на полігоні порядок. Недаремно відповідно до результатів державної перевірки понад трьохсот звалищ країни кам’янецький полігон посів сьоме місце в рейтингу як один із кращих за екологічними стандартами.
Утім, навіть такі старання не допомагали змінити ситуацію кардинально. Тому минулого року міська влада почала співпрацю з фахівцями Міжнародного центру газових технологій. Найперше фахівці провели комплексне дослідження сміттєзвалища, облаштували дослідні свердловини. Результати досліджень показали, що це сміттє-
звалище справді варте інвестицій. Адже тут можна отримувати до 2,5 мільйона кубометрів газу на рік. Тож у Центрі була розроблена масштабна програма з його реорганізації.
Запропонований проект хоч і вимагає чимало часу — розрахований на чотири роки, — проте обіцяє відмінний кінцевий ефект. Важливо й те, що цю задумку підтримав проект USAD «Муніципальна енергетична реформа в Україні», який уже взяв на себе фінансування робіт першого етапу. Він коштував 25 мільйонів гривень. Але місто не витратило з бюджету жодної гривні. Навпаки вже найближчим часом отримуватиме фінансові надходження.
Загалом весь проект складається із трьох етапів. Перший, який уже вдалося реалізувати, передбачає дегазацію звалища з виробленням електроенергії. Схема його проста: видобутий звалищний газ використовуватимуть для виробництва електроенергії. Насамперед це дасть можливість зменшити викиди шкідливих речовин у повітря. А ще — виробляти майже чотири мільйони кіловат-годин електро-енергії щорічно.
Після впровадження другого етапу здійснюватиметься виробництво метану, вуглекислоти та тепла. І все це служитиме інтересам містян. Так метан використовуватимуть для заміни природного газу. А вуглекислоту і тепло планують використовувати для живлення теплиць і як засіб пожежної безпеки полігона.
Якщо ці два етапи передбачають використання побічного продукту полігона — звалищного газу, то третій, завершальний, етап дасть змогу зменшити «запаси» відходів. Адже він передбачає створення дільниці їх сортування та первинної переробки. Для вторинного обігу використовуватимуть пластик, скло, папір і метал.
Уже тепер підхраховано, що в кінцевому підсумку, після реалізації всіх етапів, місто отримуватиме чималі прибутки. Насамперед це чотири тисячі кіловат-годин електроенергії на рік. До цього додасться ще п’ять тисяч кіловат-годин тепла. Водночас на 20 тисяч тонн зменшаться викиди парникових газів, що вкрай важливо для Кам’янця-Подільського як туристичного центру. А також від реалізації енергопродуктів, отриманих із сміття, міський бюджет матиме додатково півтора мільйона гривень щороку.

Хмельницький.