Третій мільйон тонн зерна нового врожаю зібрали на Вінниччині. Загальний результат буде ще кращий. Майже шість(!) мільйонів тонн збіжжя зернових і зернобобових — такий вал хліба прогнозують фахівці.

Арифметику успіху «розкрив» для «Голосу України» керівник відділу рослинництва обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Ігор Федчишин. «Розрахунки прості, — каже співрозмовник. — Ранніх зернових і зернобобових у регіоні маємо 2,2 млн тонн. Кукурудзи та інших пізніх культур плануємо зібрати приблизно 3,5 млн. Загалом виходить 5,7 млн тонн. Жодного разу хлібороби краю не зсипали стільки збіжжя у засіки. Позаторік валовий збір зерна становив 5,1 млн тонн. Нині є всі підстави перевершити досягнутий показник 2016-го».
На чому базується обнадійливий прогноз високого результату кукурудзи та інших пізніх культур?
— Насамперед високою врожайністю кукурудзи, — пояснює Ігор Федчишин. — На початок другої декади жовтня на круг збирають майже по сто центнерів, точна цифра — 96,5 центнера. Загальна площа під цією культурою — 381 тис. га. Зібрали врожай трохи більш як на 20 відсотках — намолочено 800 тис. тонн зерна.
Два чинники позначилися на високій урожайності кукурудзи. За словами співрозмовника, це сучасний рівень агротехнологій та їх дотримання, а також погодні умови. Якщо точніше, необхідна кількість вологи і температурний режим. Особливо у період формування качанів і зерна у рослинах.
— Погодні умови були непрості, — уточнює співрозмовник. — Весна дала високі температури, у частині районів насіння клали в сухий ґрунт. Але у критичний період формування зерна і качанів небо змилувалося над хліборобами. Дощі пройшли над полями усіх районів. Не тільки забезпечили рослини вологою. Сприяли ефективній дії внесених добрив.
В області традиційно висівають насіння гібридів різного періоду стиглості. Це сприяє поетапному збиранню врожаю. Площі під кукурудзою збільшують упродовж останніх років: у 2016-му посіяли 344 тис. га, торік — 352 тис. га, нинішньої весни — 381 тис. га.
«Королева» полів, як ще називають кукурудзу, культура надійна і прибуткова. Не дивно, що їй приділяють стільки уваги. Наприклад, в одному з господарств Могилів-Подільського району майже всі поля у нинішньому році відвели під кукурудзу. У низці районів збирають понад 100-центнерні врожаї качанистої.
— Хоч бери, та аплодуй «королеві», так потішила урожаєм, — каже керівник одного з сільгосппідприємств, та просить не називати прізвище.

Вінницька область.

ДОВІДКОВО

На початок другої декади жовтня аграрії Вінниччини завершили збирання гречки. З 7,5 тис. га намолочено 10,6 тис. т. Середня врожайність — 14,2 ц/га. Торік на цей час із 11,8 тис. га (94% площ) мали 15,1 тис. т гречки за врожайності 13,6 ц/га.
На останніх гектарах обмолочують соняшник. Загалом з 243 тис. га отримали майже 800 тис. т олійного насіння. Врожайність — 31 ц/га — на 3,3 ц/га перевищує минулорічну (у 2017-му на 11 жовтня з 80% площ намолотили 542 тис. т, урожайність — 27,7 ц/га).
Уже зібрано 227,4 тис. т сої — з двох третин площ. Урожайність — 29 ц/га (торік обмолотили 66% із загальних 143,6 тис. га, зібрали 189,5 тис. т насіння, урожайність була 20 ц/га).

Для порівняння

На Вінниччині, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, найвищий у країні показник середньої врожайності кукурудзи — 96,5 ц/га, на Хмельниччині — 91,3, Волині — 86,1, Київщині — 85,4 ц/га. У середньому в державі на круг збирають 63,1 ц/га.

ДО РЕЧІ

В Україні вже зібрано 47 млн тонн зернових та зернобобових (з 81% площ) за середньої врожайності 39 ц/га. Зокрема, з 1,9 млн га (41% площ) намолочено майже 12 млн тонн кукурудзи.

За інформацією прес-служби Мінагрополітики, озимі зернові посіяно на понад 6 млн га — 84% від плану. Торік на цей час мали 5,6 млн. Завершують сівбу в Харківській, Донецькій, Хмельницькій, Рівненській, Львівській областях. Водночас у Закарпатській області озимі займають лише 56% до прогнозу, Чернівецькій — 66%.