Зарибком осетрових збагатили річку Синюху, що протікає Новоархангельським районом Кіровоградщини, представники ТОВ «Аквафармінг Кропивницький». У річку, яку вважають однією з найчистіших в області, запустили майже 10 тисяч особин стерляді.
Зариблення Синюхи осетровими і його ініціатори, і представники місцевих органів влади, і місцеві екологи вважають непересічною подією. За переказами місцевих, осетрові колись давно вже водилися тут. Однак наукова думка з цього приводу неоднозначна. Одні науковці вважають, що осетрові види риб не пристосовані до наших річок. Хоча чудово почуваються в штучно створених для них умовах — на осетрових фермах.
Інші ж, на думку яких спираються в своєму експерименті засновники ТОВ «Аквафармінг Кропивницький» Ігор Козуб і Анатолій Пісний та директор Роман Бойко, — що осетрові в умовах дикої природи швидше ростимуть, дозріватимуть статево та розмножуватимуться.
За словами представників ТОВ «Аквафармінг Кропивницький», зариблення здійснено в межах ведення спеціального товарно-рибного господарства в умовах створення рибгоспів на ділянках великих водойм. Суб’єкти господарювання мають забезпечити щорічне зариблення водойм, у тому числі й червонокнижними видами, натомість мають право на промисловий вилов риби. Вони також забезпечують боротьбу з браконьєрством.
Запущена стерлядь досягне продуктивного віку через п’ять-сім років. І тоді, щиро сподіваються ініціатори зариблення, осетрові в Синюсі зможуть розмножуватися.

Довідково

Стерлядь — найменша з осетрових і єдина з них риба, що живе в прісних водоймах. Цінується ще за чорну ікру. Занесена до Червоної книги.