Переконатись у силі лебединої вірності змогли співробітники Державного історико-культурного заповідника «Самчики», що на Хмельниччині. Щоправда, сталось це за трагічних обставин.

Нещодавно шістьох птахів заповіднику подарував Кам’янець-Подільський еколого-натуралістичний центр. Усі вони вже утворили свої пари, і кожна намагалась триматись разом. Такому подарунку зраділи не тільки в заповіднику, а й місцеві жителі. Сам маєток і парк біля нього дуже мальовничі, але ось такої живої цікавинки їм не вистачало. Тож лебеді стали справжньою окрасою всього заповідника.
Птахів одразу оселили на території маєтку, і ті обживались у загоні. Але щоб вони почувались вільно, співробітники заповідника хотіли випустити їх на річку Случ, що протікає поруч. Аби білі красені не залишали водойму навіть взимку, почали облаштовувати для них будиночки, бо до таких вони звикли, живучи в натуралістів.
От тільки одну пару довелось відділити від інших. Сталось так, що два самці чомусь недолюблювали третього. Інколи доходило навіть до бійки, і вигнанець страждав від доволі потужних ударів крильми суперників. Доглядачі вирішили втрутитися в ситуацію і придумали, як захистити птаха. Його разом із лебідкою забрали зі спільного загону й розмістили у фонтані. Там пара почувалась комфортно, а головне — була у безпеці. У вихідні до заповідника прийшли групи екскурсантів, і фонтан одразу перетворився на своєрідну фотозону, адже всім хотілось сфотографуватись саме з новоселами. А ті з охотою позували. Адже вони звикли до спілкування з людьми ще під час перебування в еколого-натуралістичному центрі. Там стали майже ручними, звикли до близького сусідства з людьми і не відлітали із свого постійного місця проживання.
Усе мало бути так само і у Самчиках — лебеді з довірою поставились до людей, підпливали до них близько, брали хліб… Але вже по закінченні першого екскурсійного дня сталась трагедія. Ввечері у фонтані знайшли мертву пару. Коли придивились, побачили, що лебідці хтось просто по-звірячому скрутив шию. Її партнер був неушкоджений. Він пригорнувся до тіла лебідки, наче обійняв її, і, як вважають очевидці, помер від великого переживання за неї.
Усе побачене викликало чималий розголос у селі, люди були вражені звірством вандалів. Виходило, що птахи вкотре продемонстрували свою ніжність, любов і довірливість, а люди навпаки — жорстокість і підступність. Припускають, що це зробили підлітки, групу яких селяни бачили на території заповідника.
Хто вбив лебедину пару, тепер з’ясовують правоохоронці, бо про факт загибелі птахів директор заповідника Богдан Пажимський повідомив у поліцію. У селі хочуть не так покарати зловмисників за жорстокість, як уберегти від такої ж трагічної долі інших. Адже нове житло для лебедів уже облаштоване, і за кілька днів їх мають випустити на річку. Щоправда, тепер є певні побоювання, чи захочуть вони оселятись тут назавжди. Бо якщо у птахів і справді існують почуття, то і в інтелекті їм не відмовиш. А відтак чи зможуть вони жити по сусідству із жорстокими вбивцями?

Хмельницька область.