Вінниця:

У Жмеринці відкрили два пам’ятники захисникам України. Один увічнив Героїв Майдану, другий — загиблих в АТО. Хоча працювали різні скульптори, роботи об’єднує один образ — Божої Матері.

Під час відкриття пам’ятників Героям Небесної Сотні й загиблим в АТО у Жмеринці.

Фото з сайту Жмеринка.City.

У сонячний день трьох величних свят — Покрови, захисника України й Українського козацтва — сотні людей зібралися на оновленій площі Героїв, аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя за рідну землю.
Про свої враження від урочистостей розповіли автори скульптурних композицій Анатолій Бурдейний та Віктор Стукан. «Звичайно, ми не посвячували один одного в деталі під час роботи над пам’ятниками, — каже вінницький скульптор Анатолій Бурдейний, автор відомого пам’ятника Василю Стусу в обласному центрі. — Я думав про всіх Героїв, які загинули під час Революції Гідності, тому зобразив немало облич. Упізнаваними є образи двох жмеринчан — Валерія Брезденюка і Леоніда Полянського, які загинули на Майдані. Вічна слава і вічна пам’ять їм, як і всій Небесній Сотні».
Скульптор-монументаліст Віктор Стукан, який живе і працює у Хмільнику, надзвичайно вимогливий до себе. Мало хто знає, як створювався ним пам’ятник Матері, встановлений у центрі його рідного міста. 120 ескізів виготовив перед тим, як обрати один із них. З композицією пам’ятника Героям АТО теж визначився не одразу. Образ Святої Діви Марії має бути у центрі композиції — такий його найперший задум. Решта деталей «знайшлися» згодом.
За інформацією Жмеринської міськради, кошти на спорудження двох пам’ятників, реконструкцію площі та відновлення меморіальних плит з написами прізвищ загиблих жмеринчан у роки Другої світової виділено з бюджету міста.