Кількість великої рогатої худоби за рік скоротилася в сільгосппідприємствах та господарствах населення Кіровоградщини майже на 6%. На початок жовтня в області налічувалося лише 110 тис. голів ВРХ. Свиней значиться 227,7 тис. — тобто менше на понад 4%.
За інформацією головного управління статистики, також спостерігається тенденція до зниження поголів’я овець та кіз. Водночас кількість птиці збільшилась на 1,9% — майже до 6,6 млн голів.
Водночас загальне виробництво м’яса (у живій вазі) майже не зменшилося і становило 51,9 тис. тонн. Як стверджують експерти, «українські корови продовжують іти під ніж», а імпорт м’яса зростає.
Загалом в Україні, за даними Держстату, з 1996 року поголів’я ВРХ скоротилося з 17,5 млн до 3,8 млн голів.

Кіровоградська область.

ДО РЕЧІ

Зафіксували ще один випадок сибірки

У Саратському районі Одещини, де на початку жовтня виявили спалах інфекції сибірки, зафіксували другий випадок зараження свійської тварини цією небезпечною хворобою, повідомляє Укрінформ.
«Власник господарства у селі Миколаївка-Новоросійська помітив ознаки недуги у корови, яка «впала на ноги», і звернувся до фахівців. Зооветеринари негайно прибули на місце і невдовзі підтвердили наявність збудника сибірки. Ніхто з людей не постраждав. Вжито заходів для локалізації спалаху», — зазначили в Саратській райдержадміністрації.
Спеціалісти управління Держпродспоживслужби в Одеській області та Одеської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів дезінфікували приміщення та подвір’я, де утримувалася хвора тварина. Оголошено карантин, у рамках якого заборонено вивозити м’ясо і молоко з цього населеного пункту, вжито комплекс інших заходів для локалізації спалаху сибірської виразки.