Питання приведення сектору безпеки і оборони у відповідність зі стандартами та критеріями НАТО є пріоритетом української влади. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради співголова міжпарламентської ради Україна-НАТО Ірина Геращенко під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічєнє. Перший заступник глави парламенту подякувала за солідарну позицію та підтримку нашої країни, а також за те, що свій перший візит новообрана Президент ПА НАТО здійснила саме до України. Співрозмовники говорили, зокрема, про проведення весняної сесії ПА НАТО в 2020 році в Києві.

Ірина Геращенко звернула увагу на роботу над наближенням українського законодавства до стандартів та критеріїв альянсу. «Парламент зробив величезний крок на шляху до НАТО, прийнявши закон про національну безпеку, в якому, серед іншого, зафіксовано, що міністр оборони має бути цивільною особою, що також є стандартом і нормою для країн НАТО», — наголосила І. Геращенко. Вона повідомила, що 13 жовтня цього року Президент прийняв та підписав рапорт Сергія Полторака про звільнення з військової служби та водночас прийняв рішення про продовження його роботи на посаді міністра відповідно до нового закону.
Водночас, інформуючи Р. Юкнявічєнє про реформування сектору безпеки та оборони, політик повідомила, що Верховна Рада приділяє велику увагу питанню гендерної рівності в ЗСУ. Ірина Геращенко зауважила, що у вересні ухвалено зміни до деяких законів щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та  чоловіків під час проходження військової служби в Збройних Силах та інших військових формуваннях. Це сприятиме збільшенню кількості жінок в українській армії, сподіваються законотворці. Ірина Геращенко зазначила, що в жовтні глава держави присвоїв звання генерал-майора начальнику Військово-медичного управління СБУ Людмилі Шугалей. Вона висловила переконання в тому, що «збільшення кількості жінок в армії, зокрема і на керівних посадах — це лише питання часу».
Інформуючи про плани на поточну сесію, І. Геращенко зауважила, що найближчим часом розглянуть законопроект про протимінну діяльність, який розробляли з урахуванням досвіду Республіки Хорватія та інших міжнародних партнерів. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради закликала керівництво ПА НАТО вплинути на Угорщину, що використовує членство в альянсі задля блокування співпраці України з НАТО на рівні КУН.
Своєю чергою Раса Юкнявічєнє висловила глибоке розуміння поточної ситуації в Україні та відзначила, що питання України залишається пріоритетним на порядку денному ПА НАТО. Окрім того вона відзначила важливість змін до Основного Закону, які закріпили євроатлантичні прагнення українського народу. Р. Юкнявічєнє також відзначила активність роботи української делегації та запевнила у всебічній підтримці та поглибленні подальшої співпраці.
У зустрічі також взяли участь голова постійної делегації Верховної Ради в ПА НАТО Ірина Фріз, заступник голови постійної делегації Олексій Скрипник, представники постійної делегації Оксана Юринець та Андрій Кожем’якін.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.