ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 16 жовтня

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав нашу парламентську делегацію в ПАРЄ з важливою перемогою, яку здобула Україна і українська міжнародна політика під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи. Також глава парламенту привітав усі рішення Синоду Вселенської патріархії, першим серед яких є рішення про процес надання Українській помісній православній церкві автокефалії. «Переконаний, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський православний Собор у Києві, в якому візьмуть участь усі ієрархи—патріоти України, які проголосять створення Єдиної помісної української православної церкви. І після об’єднавчого Собору в Києві Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить обраному Собором предстоятелю помісної української православної церкви Томос про автокефалію», — сказав він та нагадав, як Верховна Рада України вперше прийняла звернення до Патріарха Варфоломія. «Пригадую, як з благословення і з Божою поміччю ми розпочали цей шлях, цей шлях поколінь українців відновлення нашої історичної справедливості і нашої духовної незалежності. Я хочу подякувати усім народним депутатам. Я хочу подякувати усім, хто доклався до цієї події, Патріарху Філарету і Президенту України Петру Порошенку за долучення до цього історичного рішення. Ми продовжуємо боротьбу за створення нашої єдиної помісної української церкви. Я закликаю всіх народних депутатів-державників об’єднатись навколо цього питання, бо це також і питання національної безпеки України, це питання утвердження української державності», — наголосив Голова Верховної Ради.

 

Михайло Поляков, Павло Пинзеник.

 

Сергій Рудик, Дмитро Лубінець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Затим головуючий повідомив, що 12 жовтня 2018 року Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів України, обраних на позачергових виборах народних депутатів 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, Олександра Гулака, включеного до виборчого списку Радикальної партії Олега Ляшка, та Івана Савку, включеного до виборчого списку політичної партії «Народний фронт». Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.
Після закінчення виступів представників депутатських фракцій та груп парламентарії розглядали питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Вілкула.
Генпрокурор Юрій Луценко, який представляв це подання, повідомив, що прокуратурою Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування, процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 364. «Це справа про розкрадання бюджету шляхом уникнення оподаткування певних операцій за допомогою діючих у 2010—2012 роках посадових осіб Дніпропетровської обласної та районної держадміністрацій», — сказав він та поінформував, що йдеться про видачу тодішнім головою Дніпропетровської ОДА О. Вілкулом розпорядження, котрим незаконно було змінено цільове призначення земельних ділянок, які належать членам кількох колгоспів, чим було завдано шкоди на 15 мільйонів гривень.
Народний депутат О. Вілкул ці звинувачення заперечив та підкреслив, що йому не вистачить і години, щоб перерахувати усі фальсифікації та порушення, допущені з метою фальсифікації проти нього, як опозиційного політика, справи. У зв’язку з цим він висловив вимогу щодо притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб ГПУ, які вчинили службове підроблення, перевищили владу або службові повноваження та порушили таємницю телефонних розмов.
Голова Регламентного комітету Павло Пинзеник у своєму виступі повідомив, що подання ГПУ є законним, однак звернув увагу, що це вже не перший випадок, коли правоохоронні органи порушують право на таємницю телефонного спілкування.
Подання Генпрокуратури про надання згоди на притягнення народного депутата О. Вілкула до кримінальної відповідальності було відхилено, оскільки за нього проголосували лише 137 народних депутатів.
З днем народження вітали народного депутата Дмитра Голубова.