Літак Су-27 Повітряних сил України розбився на Вінниччині під час багатонаціональних навчань «Чисте небо-2018» наприкінці дня 16 жовтня ц. р. Загинули обидва пілоти. Чи будуть продовжені навчання? Що кажуть очевидці трагедії?
Винищувач Су-27 упав на полі біля села Уланів Хмільницького району. Відстань до найближчого будинку — приблизно п’ятсот метрів.
«Сталося це за десять хвилин до 17-ї години. У той час я перебував у сусідньому селі за 10 кілометрів від місця падіння, але вибух було й там чути, і хмару диму видно», — розповів кореспонденту «Голосу України» голова села Уланів Сергій Голубенко.
За півгодини сільський голова був на місці трагедії. «Машина розлетілася на дрібні фрагменти, розмірами приблизно 30—40 сантиметрів, — каже пан Сергій. — Тільки уламок крила був більшого розміру. Про тіла льотчиків говорити боляче і страшно... Самі здогадайтеся чому». Односельці, які були в цей час неподалік від місця падіння крилатої машини, розповіли, що літак загорівся ще в повітрі. Потім ним почало крутити. Було очевидно, що льотчики відводили його від села. Місцеві зазначають, що політ здійснювався на дуже низьких висотах. «Просто над головами літали», — передає слова односельців сільський голова.
Фігури пілотажу льотчики виконували над селом Пагурці, що належить до сільради Уланова. Саме там літак загорівся. «У нас багато водойм, на них нині можна побачити диких гусей, лебедів, — уточнює Сергій Голубенко. — Втім, навряд чи птах міг би призвести до загоряння». Приблизно півгодини над місцем трагедії кружляв американський транспортний літак. «Літав так низько, що можна було розгледіти написи на борту, — уточнює співрозмовник. — Рятувальники прибули на гелікоптері. Працювали майже всю ніч, роботи продовжили вранці 17 жовтня. Дуже прикро, що льотчики не врятувалися».
Про загибель двох пілотів ідеться у повідомленні прес-центру Повітряних сил України у Фейсбуці. Називають прізвище одного з них. Це — командир екіпажу полковник Іван Петренко. Йому було 46 років. Досвідчений льотчик першого класу. Служив на посаді начальника авіації повітряного командування «Схід» Повітряних сил. Розміщено його фото. «Про іншого загиблого повідомимо пізніше», — зазначено в інформації прес-центру. У низці інтернет-джерел значиться, що другим льотчиком був американець. Винищувач Су-27 з бортовим номером 70 належав бригаді тактичної авіації, що базується у Миргороді Полтавської області.
Спільним командуванням багатонаціональних навчань «Чисте небо-2018», в яких разом із українцями беруть участь авіатори і техніка з восьми країн НАТО, прийнято рішення про продовження запланованих заходів тренувань і польотів усіх типів техніки. Повідомлення про це оприлюднено прес-центром Повітряних сил України. Нагадаємо, навчання розпочалися 8 жовтня і мають закінчитися 19 жовтня ц. р.
Військовою прокуратурою Центрального регіону відкрито кримінальне провадження за статтею 416 Кримінального кодексу України «Порушення правил польотів або підготовки до них». Досудове розслідування здійснює головне управління Національної поліції у Вінницькій області.
Командування Повітряних сил України висловлює глибоке співчуття сім’ям і рідним загиблих льотчиків.

Вінницька область.