Днями офіційний сайт столиці Німеччини оприлюднив нові приписи для утримання собак, які будуть чинними з 1 січня наступного року. Відповідно до них, вигулювати чотирилапих, котрих, лише за офіційними даними, нині налічується майже 104 тисячі, дозволятиметься винятково на повідку.
На відміну від правил, передбачених законом про утримання собак від 22 червня 2016 року, тепер повідок неодмінний не лише в багатолюдних місцях (на вулицях, площах, у парках, громадському транспорті), а й на всій території міста. І навіть на сходових майданчиках житлових будинків. Недотримання приписів загрожує порушнику штрафом у розмірі 25 євро.
У приписах передбачені також деякі винятки. Приміром, обов’язковий вигул собак на повідку не поширюється на громадян, котрі придбали пса до 22 липня 2016, і можуть це документально підтвердити. Без повідка мають право вигулювати своїх чотирилапих власники спеціального кваліфікаційного посвідчення, котрі склали іспит, що підтверджує їхню компетенцію у поводженні з собаками.
Для порід, визнаних небезпечними (пітбуль, стаффордширський тер’єр і бультер’єр), діють особливі правила.
Спеціалізовані місця, де всім охочим дозволено вигулювати собак без повідка, у Берліні чітко визначені. Усього таких зон 12, і вони розташовані на площі понад 1,2 тис. га. Офіційний сайт столиці стверджує, що більшого роздолля для собачих прогулянок немає в жодному іншому місті Європи.

Берлін.