ПОЛТАВА: 

У регіоні відзначили 75-річчя з дня народження видатної землячки — Героя України, воістину народної співачки Раїси Кириченко. Шкода тільки, що до цієї знакової дати не дожила сама Царівна пісень, котра після тяжкої тривалої хвороби відійшла у вічність 61-літньою...

Пам’ятник видатній співачці у Полтаві.

Фото автора.

Таким було подружжя Кириченків у день свого весілля.

Фото з родинного альбому.

Тож учасники обласного культурно-мистецького свята «Я козачка твоя, Україно!», що відбувалося в рідних для Раїси Опанасівни селах Глобинського району — Корещині та Землянках (у першому народилась, а в друге юна Рая Корж ходила до школи) — спершу відвідали цвинтар, де спочивають Берегиня української пісні та її мати і чоловік, поклали квіти до їхніх могил. Побували також у церкві, збудованій завдяки співачці, та на обійсті її батьків.
Ту садибу зі скромною сільською хатою тепер називають «маминою вишнею». Сюди пані Раїса линула не тільки душею. Разом із чоловіком і творчим соратником — акомпаніатором, баяністом-віртуозом, заслуженим артистом України Миколою Кириченком — частенько приїздила в село, щоб допомогти матері по господарству. Та навіть після того, як неньки не стало, творче подружжя, що мало житло в Полтаві й у столиці, не забувало про цю хату. А сьогодні за нею наглядають добрі люди...
Хвилюючі спогади про знамениту землячку того дня лунали скрізь. Та все ж найбільше зворушували її пісні. У записі й живому виконанні професійних та самодіяльних артистів. Апогеєм згаданого обласного свята став великий концерт у Будинку культури села Землянки.
Віншували неперевершену «козачку» й у Полтаві, де вона розпочинала свою професійну кар’єру та жила, творила вже у зрілому віці. Представники обласної влади та громадськості, митці поклали квіти до пам’ятника співачці.
Водночас у Полтавській міській школі мистецтв імені Раїси Кириченко влаштували присвячений їй традиційний відкритий фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Пісенні крила Чураївни». Цьогоріч його учасниками стали понад тисяча(!) юних співаків — солістів і представників творчих колективів — із шести областей.