Поліція столиці Баварії розпочала кримінальне провадження за статтею 168 Кримінального кодексу ФРН (порушення спокою померлих).
Це сталося за результатами звернення Генконсульства, родичів Степана Бандери, низки приватних осіб.

Також не виключається можливість притягнення винних до відповідальності за статтею 189 КК ФРН (паплюження пам’яті про померлих) та за адміністративне правопорушення.
Про це повідомило Генеральне консульство України у Мюнхені щодо інциденту, котрий стався на могилі лідера ОУН Степана Бандери на міському цвинтарі Вальдфрідгоф 15 жовтня.
Поліція здійснила всі необхідні оперативно-слідчі дії. До прокуратури, яка поінформована про обставини інциденту і готова до початку розгляду справи, найближчим часом буде переданий відповідний пакет документів.
Нагадаємо: у середині минулого століття Степан Бандера очолював Організацію українських націоналістів, а в роки Другої світової війни був ув’язнений у нацистський концтабір Заксенхаузен. Після закінчення війни мешкав у Мюнхені, залишаючись одним з ідеологів українського національного руху. 15 жовтня 1959 року Степана Бандеру убив агент КДБ. Його могилу неодноразово оскверняли і навіть руйнували. І саме в день річниці загибелі цього українського політичного діяча британський журналіст і скандально відомий проросійський пропагандист Грем Філліпс поглумився над його могилою на цвинтарі у Мюнхені.
Як уже повідомлялося, він зірвав Національний прапор України, встановлений на надмогильному хресті. Натомість прикріпив туди банер з написом: «Тут похований український нацист Степан Бандера», знявши про це відео, котре розмістив у YouTub.
Мюнхенська поліція негайно відреагувала на осквернення могили і розпочала кримінальне провадження у зв’язку з актом вандалізму на могилі лідера ОУН, скоєним Гремом Філліпсом. Про це повідомило Генеральне консульство України у Мюнхені. Ведеться слідство.
Водночас Генконсульство подякувало громадянам, котрі перебували на цвинтарі під час атаки Грема Філліпса, але не відповідали агресією та насильством на його провокації. Відтак, — ідеться у повідомленні дипломатичної установи, — джерело агресії є єдиним і очевидним, що значно спрощує оцінку ситуації правоохоронними органами порівняно із варіантом «силового розв’язання» конфлікту, до якого багато хто необдумано закликав у соціальних мережах.
Враховуючи, що стаття 189 КК ФРН застосовується здебільшого за заявою потерпілих осіб (у цьому разі — відвідувачів цвинтаря Вальдфрідгоф з метою вшанування пам’яті Степана Бандери і були спровоковані Гремом Філліпсом), дипломати просять очевидців інциденту звернутися до Генконсульства з тим, щоб, у разі необхідності, надати свідчення поліції.

Берлін.