Сполучені Штати мають намір вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (Договору INF. — Ред.). Про це 20 жовтня під час передвиборного візиту до штату Невада повідомив президент США Дональд Трамп. «На жаль, Росія не виконала угоду, і ми збираємося розірвати її», — сказав він. Трамп також попередив, що в разі, якщо Росія і Китай розроблятимуть нове ядерне озброєння, США також розвиватимуть ядерний арсенал. При цьому він заявив, що Росія порушує угоду протягом багатьох років: «І я не знаю, чому президент Обама не вів переговори і не виходив (з договору. — Ред)». «Поки хтось порушує цю угоду, ми не будемо єдиними, хто виконує її», — цитує Трампа The Guardian. Видання також повідомило, що думку Трампа стосовно порушення РФ Договору INF підтримують у Великій Британії. Зокрема, міністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон звинуватив Москву в тому, що вона зробила з договору «посміховисько».

Тим часом у Німеччині сприйняли повідомлення США про бажання вийти з Договору INF з жалем. «Воно ставить перед нами і Європою важкі питання», — цитує міністра закордонних справ Гайко Мааса прес-служба МЗС ФРН. Оскільки, за словами міністра, цей договір вже 30 років «є важливим елементом архітектури європейської безпеки», рішення США має для Європи визначне значення. Нині Берлін контактує зі США, щоб продумати можливі наслідки виходу Вашингтона з договору.
«З розумінням ставлюся до наміру США вийти з договору про РСМД. Росії дають знати, що «гібридне» невиконання нею своїх зобов’язань не буде більше толеруватися. Архітектура стратегічної стабільності має бути прозорою, чесною та ефективною», — написав у Твіттері міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
Нагадаємо, що Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, підписаний 1987 року Михайлом Горбачовим та Рональдом Рейганом, зобов’язав сторони не виробляти балістичні та крилаті ядерні ракети наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, а також не проводити їхні випробування і не застосовувати. Протягом останніх 20 років саме Росія неодноразово заявляла, що має намір вийти з цього договору, звинувачуючи США в його односторонньому порушенні. Натомість США неодноразово звинувачували РФ у випробуваннях нової крилатої ракети з забороненими характеристиками, а потім і в розгортанні кількох різновидів таких ракет.
Тепер у Москві заявляють, що вихід США з Договору INF буде «дуже небезпечним кроком», який, як заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, «не просто не зустріне розуміння в міжнародній спільноті, а викличе щонайсерйозніше засудження», цитує ТАСС. При цьому в російському МЗС пообіцяли в разі, якщо США таки вийдуть із Договору, вжити дзеркальні заходи, «в тому числі військового характеру».