Необхідно приймати відповідальні державницькі рішення. Можливо, й не популярні

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА
(з архіву «Голосу України».) 

Новина, що, напевно, не залишила байдужим жодного співвітчизника: минулого тижня на екстреному засіданні уряду прийнято рішення про те, що з 1 листопада цього року ціна газу для населення зросте лише на 23%, а це майже втричі менше, ніж могло би бути, і становитиме 8550 гривень за тисячу кубометрів. Це вимушений крок, щоб Україна могла далі розвиватися, — кажуть урядовці. — У 2006—2013 роках було взято мільярдні доларові кредити, які не було тодішньою владою спрямовано на розвиток економіки, ці кошти розтринькувалися і проїдалися. За цей час державний борг збільшився на понад 50 мільярдів доларів. Це річний бюджет України! Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер прийшов час повертати борги — у наступні п’ять років Україна має віддати більш як 30 мільярдів доларів.

Глава уряду наголосив, що стратегічне завдання в тому, щоб нарощувати власне видобування і забезпечувати ефективне споживання ресурсів. І тут потрібні зусилля не тільки центральної влади, а й місцевої, адже саме місцева влада завдяки децентралізації має повноваження і кошти проводити відповідні роботи.
«Окрім того, ми ухвалюємо рішення про збільшення фінансування програми «теплих кредитів» і спрямування 90% прибутку НАК «Нафтогаз України» в бюджет — на потреби громадян, — сказав Володимир Гройсман».
Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов сума у платіжці пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки що не дають можливості платити ринкову ціну на газ.
Результатом перемовин, що тривали мало не рік, став компроміс: замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23%. «Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися, — переконують урядовці. — Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги, — малозабезпечені громадяни отримають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня наступного року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці отримуватимуть «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям». Хочеться вірити, хоча тема монетизації виринала не один раз і так само спокійнісінько забувалася.
На подорожчання газу відреагував Президент України і поставив завдання уряду розширити програму субсидій у зв’язку із підвищенням тарифів на газ: «... Субсидій має бути більше». Про це він заявив у понеділок.
«... я поставив уряду дуже жорстку вимогу — маємо захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, щоб... не постраждали найменш захищені верстви населення і взагалі будь-хто, для кого це підвищення є критичним... наголошуємо, щоб... жодна бідна людина, жодна незахищена родина не відчула підвищення тарифів на своєму власному бюджеті».
Оскільки сьогодні питання ціни на газ для населення є одним із ключових для відновлення фінансування з боку МВФ, думки експертів щодо проблеми кардинально розділилися. Одні бачать у цьому прямий удар по гаманцях співвітчизників, інші ж, коментуючи факт, висловлюють оптимізм.
«Чудова новина, — переконує Сергій Фурса, інвестиційний банкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital. — Вона означає, що переговори з МВФ фактично завершено. Це відкриває можливість для виходу на зовнішні ринки, у перспективі (після отримання траншу) забезпечить одержання довгих і дешевих кредитів від Світового банку та ЄС. Це дасть змогу без істотних ризиків пройти зиму і увійти в період передвиборчої політичної турбулентності».
А от народний депутат, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан каже, що підвищення ціни на газ не має економічних підстав. Замість подорожчання уряд мав би створити умови для роботи конкурентного ринку газу. 
За інформацією Оксани Продан, міжнародні партнери не вимагають збільшення тарифу, а виступають проти неринкових та різних цін для різних споживачів. Вони говорять про ринок і рівні умови, а це — реформа «Нафтогазу» та встановлення справді ринкового тарифу, який має не піднімати ціни для споживачів, а знизити їх для виробників. Продан підсумувала — спочатку потрібна модернізація і енергозбереження, демонополізація ринку, нові прозорі правила гри, а вже потім тарифи.

Підсумовував Віктор БОНДАР.