Міжнародна конференція, приурочена 85-й річниці пам’яті жертв Голодомору в Україні, стала ще одним із заходів, проведених з ініціативи Посольства України в Португалії.

Про найбільш замовчувану трагедію українців цього разу дізналися викладачі й студенти Лісабонського університету, де відбувалася конференція під назвою «Нас вбивали, бо ми українці». Особливе враження на присутніх справила виставка, присвячена жертвам Голодомору. Про них йдеться в представлених архівних документах, світлинах, публікаціях. Вони підтверджують висновки про свідоме знищення комуністичним режимом дорослих і дітей.
— Нас убивали тільки за те, що ми українці, — цю фразу неодноразово повторювали учасники зібрання.

Доповідачем виступила Надзвичайний і Повноважний Посол нашої країни у Республіці Португалія Інна Огнівець. У залі були працівники посольства, представники української громади, гості з України, науковці і студенти Лісабонського університету. Португалія на державному рівні визнала Голодомор в Україні  геноцидом українського народу. Про це йшлося у виступі голови товариства дружби «Україна—Португалія» португальської Асамблеї Рікарду Бешіга. Факти сторінок страшного минулого наводили гості з України: начальник управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір, головний фахівець сектору просування України у світі Мінінформполітики Софія Джуринська, заступник голови правління товариства «Меморіал» імені Василя Стуса Юрій Баланюк, інші промовці. Вразив емоційністю й історичними паралелями виступ депутата лісабонської Асамблеї, науковця Аліни Холл де Бейвінк, мати якої українка за походженням.

Заходи, приурочені Голодомору, відбулися також в інших містах Португалії, зокрема у Порту, де діє українське консульство, у Бразі, Авейру. Організовують їх в українських школах. У суботню школу «Світоч» міста Авейру запросили президента Асоціації допомоги іммігрантам у  Португалії Людмилу Білу. Від неї молоде покоління дізналося про трагічну сторінку в житті українського народу. Завершили зустріч хвилиною мовчання на спомин про померлих під час Голодомору.

Лісабон.