На Кіровоградщині оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою затриманому нещодавно СБУ бойовику «ДНР».
За інформацією прес-центру служби, затриманий потрапив до терористичної організації «ДНР» та вступив до незаконного збройного формування — батальйону «Восток» — у липні 2014 року. Брав активну участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.
За інформацією сайту «Без купюр» (http://www.kypur.net), йдеться про Максима Муржака, 1984 р. н., який мав особисті політичні погляди, мотиви та переконання, пов’язані із насильницькою та протиправною зміною і поваленням конституційного ладу та територіального устрою України.
Влітку 2014-го він увійшов до НЗФ — батальйону «Восток», де виконував обов’язки стрілка, мав позивний «Морж». З липня по жовтень цього ж року чергував зі зброєю на блокпості, розташованому поблизу аеропорту Донецька. Потім його перевели до населеного пункту Дмитрівка, на кордоні з Росією, де служив із жовтня 2014-го по травень 2015 року.
Восени 2015-го у складі НЗФ брав участь у тренуваннях із протидії підрозділам Збройних Сил України у складі так званої диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич». До складу «Русича» входили переважно росіяни «із садистськими нахилами, що сповідують відверту неонацистську, фашистську ідеологію, основною метою яких було знищення українців».
Після «служби» підозрюваний виїхав до Росії, а потім повернувся на підконтрольну українській владі територію. Затримали Максима Муржака в селищі Мощене Гайворонського району, куди він завітав до батьків.
Під час обшуку у затриманого вилучили, зокрема, берці та одяг з етикетками «Сделано в России», телефони, довідку про взяття на облік переселенця (видану 2017 року на невідому особу), сім-карти українських та російських операторів.
Суд визначив Муржаку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.
Нині затриманий подав апеляційну скаргу до Кропивницького апеляційного суду.