Навесні в Києві розпочнеться ІІ Міжнародний фестиваль сучасної скульптуриKyіv Sculpture Project
 
Єдиний у Східній Європі фестиваль сучасної скульптури відкриється у травні. У 2012 році Kyіv Sculpture Project зібрав понад 600 тисяч відвідувачів. Тепер широка аудиторія побачить Основний проект — роботи фіналістів міжнародної скульптурної премії для молодих художників і Спеціальний проект — роботи знакових художників сучасності.
— Kyіv Sculpture Project-2014 порушує тему «Мистецтво у місті». Це передусім майданчик для діалогу, спілкування і розвитку, — каже керівник фестивалю Володимир Кадигроб. — У нас амбітні завдання: створювати умови для розвитку сучасного культурного середовища у місті і поступово змінювати ставлення українців до публічного мистецтва. Ми хочемо, щоб у Києві було місце не лише для автомобілів і реклами, а й для натхнення, місце, де хочеться проводити час. Головна мета KSP — зробити місто кращим не лише в очах світової спільноти, а й для самих киян.
Йоркширський скульптурний парк, незмінний партнер фестивалю і кращий скульптурний майданчик світу за версією «Fіnancіal Tіmes», покаже в Києві Спеціальний проект «Сучасна британська скульптура». «Ми раді повернутися сюди і знову працювати з Kyіv Sculpture Project, — каже куратор YSP, доктор Хелен Люсі Фебі. — Усі роботи, відібрані для Спеціального проекту-2014, представляють найбільш визначних художників від 1960-х до наших днів, кожен з яких вплинув на сьогоднішнє визначення сучасної британської скульптури».
Фестиваль пройде на території Національного ботанічного саду імені М. Гришка. «Ми раді знову приймати Kyіv Sculpture Project, — каже директор саду Наталія Заіменко. — Перший фестиваль збільшив кількість наших відвідувачів утричі. Крім того, скульптурний проект допомагає впорядкувати територію. Нас така турбота не може не радувати».
У рамках заходу заплановані безплатна освітня програма, дискусії про мистецтво, майстер-класи для дітей, лекції для студентів і молодих художників.
Нагадаємо, що в 2012 році головну премію журі розділило між проектами Жанни Кадирової (Україна) і Карін Ван дер Молен (Нідерланди). Володарем спеціального призу став Степан Рябченко (Україна). Олексій Золотарьов переміг у номінації «Кращий молодий український автор» з правом стажування у студіях британських скульпторів, а партнер фестивалю Йоркширський скульптурний парк обрав Катерину Бучацьку (Україна) для десятиденної резиденції у Йоркширі. Робота «Ґудзик» групи GREVІS (Україна) отримала приз глядацьких симпатій.
Фестивалі сучасної скульптури популярні в світі. В Сіднеї вже 14 років проводиться Sculpture by the Sea, який протягом двох тижнів збирає півмільйона туристів. Кілька літ тому фестиваль мігрував у Європу і проводиться під патронатом Принца Данського.
Найвідомішим скульптурним форумом вважається німецький Мюнстер. Тут раз на десять років видатні митці світу виставляють нові твори. Кращі з них після фестивалю Мюнстер купує для себе, тож місто перетворилося на справжній музей просто неба. Якщо в 1977-му Мюнстер показав вісім скульптур, на які приїхали подивитися 90 тисяч чоловік, то 2007-го 36 робіт привабили 600 тисяч туристів.
Роботи Жауме Пленси та Суй Цзяньгона на фестивалі в Києві. 2012 р.
 
Вл. інф.