У Центрі медичної реабілітації та санаторного лікування Міністерства оборони України «Трускавецький» відбувається відновлення психологічного стану учасників операції Об’єднаних сил на сході України і не тільки. Саме тут, у Трускавці — перлині Карпат, бійці відкритіше розповідають про себе, службу в армії, гібридну війну на Донбасі.

То спроби доторкнутися до життя, в якому найвища цінність — людина, а найбільше щастя — максимальне задоволення потреб її душі. Перемога в гібридній війні, в яку втягнуті широкі маси населення, залежить від уміння бачити й розв’язувати проблеми, а значить — від уміння мислити, аналізувати, робити висновки. Чи ж не держава має захистити тих, хто захищав і захищає її!
Робота лікарів у центрі ведеться крізь призму вищесказаного. Саме тут проявляється індивідуальність бійця, проступають певні психологічні риси, а з ними — і долі, з яких вимальовується образ нової, післямайданної України.
Заступник начальника центру з медичної частини, підполковник Роман Перченко звертає увагу, що часто саме пацієнт чинить психологічний опір, вдаючи, що може впоратися з будь-якими труднощами. Є побоювання показати свою слабкість. Тому в центрі постійно триває робота щодо покращення фізичного та психологічного стану хворих.
В основу покладено психологічні способи лікування. Застосовують різні сучасні процедури, високоефективне обладнання, новітні технології. Втілюються в практику методи моделювання реальних ситуацій у житті з метою подолання ухилення від лікування. Практикується перебування в центрі з воїнами членів їхніх родин.
Лікарі проводять з пацієнтами інформаційно-роз’яснювальну роботу, надають психоемоційну підтримку.
Начальник центру Василь Вовчанський постійно дбає не тільки про те, щоб бійцям було надано кваліфіковану медичну допомогу. Його хвилює, як ветерани харчуються, в яких умовах відпочивають. Адже і це досить важлива складова. У воїнів на столі є все необхідне: м’ясо, овочі, фрукти.
— Річ не тільки в тім, скільки коштів виділяє держава на лікування таких хворих, — стверджує заступник начальника центру з матеріально-технічного забезпечення Роман Артимович, — а й у тому, що це скоординовані спільні зусилля добре організованого колективу. А колектив тут справді унікальний: психолог Ірина Яворська, співробітники Оксана Плита, Леся Веклюк, Микола Минів, Володимир Андрушко... Про кожного працівника можна сказати багато хорошого. Через газету щиро дякую за їхню благородну справу!

Василь ПАЛАМАРЧУК,
воїн-інтернаціоналіст.

Старосільці Коростишівського району Житомирської області.