Фестиваль гончарства, який відбувся у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту, — став справжнім святом творчих людей різного віку: від сивочолих майстрів до учнів молодших класів. А проходив він у рамках реалізації грантового проекту, який скансен виграв у конкурсі, підтриманому Українським культурним фондом.

На знімку: під час фестивалю.

Під час фестивалю відкрито гончарну майстерню, обладнання для якої закуплено у місті Дніпрі. Планується, що майстерня буде діяти постійно. Першими її випробували провідні майстри Закарпаття. Це ужгородці: Андрій Зубенко, Юлія Рогова-Єгорова, подружжя Віньковських, Емма Левадська, а також Марія Полянко з Сільця, Ендре Гіді з Малої Доброні, Ольга Гал з Виноградова, Марія Метзгер з Мукачева. І поважний гість з прикарпатського Косова Тарас Галаєв.
— Відвідувачі мали змогу не лише виготовляти і ліпити з глини різні фігурки, а й розписувати вже готові вироби, — розповідає директор музею Василь Коцан. — Культурну програму подарували гостям свята заслужений Закарпатський народний хор і самодіяльний фольклорний колектив «Іршавська родина». Фестиваль буде проводитися щороку.
Свято гончарства викликало справжній інтерес як і багатьох закарпатців, і дипломатів. Зокрема, на відкритті були присутні консули Генконсульств в Ужгороді — словацького Янка Дворецька і угорського Арон Чех.
Цими вихідними музей проводитиме майстер-класи. Першим запрошує до майстерні митець Андрій Зубенко.
Наступного року на фестиваль хочуть зазивати майстрів із-за кордону.

Фото надане Василем КОЦАНОМ.
Підготував наш власний кореспондент у Закарпатській області Василь НИТКА