У ніч з середи на четвер у Польщі Державна виборча комісія (ДВК) оприлюднила офіційні результати виборів до Органів територіального самоврядування (ОТС). У кінцевому підрахунку ще більш високою виявилася явка виборців -- 54,96 % і стала найвищою в історії самоврядних виборчих перегонів в пост-комуністичній Польщі (для порівняння -- в ході попередніх виборів 2014 р. вона становила 47,4%).  

Під час голосування було обрано 3954 депутати гмінних рад, 6244 депутати повітових рад, 425 депутатів районних рад столичного міста Варшава та 522 депутати воєводських сеймиків.
Якщо йдеться про трійку лідерів перегонів за партійною ознакою в масштабах країни, яку визначають згідно з результатами голосування за партійними списками за депутатів воєводських сеймиків, нічого, окрім невеличкого "коригування" (порівняно з попередніми даними екзит-полу) відсоткового співвідношення, не змінилося. Проте це "коригування" та метод д'Ондта (спосіб розподілу мандатів при пропорційному представництві) перерахунку здобутих відсотків на мандати ще більш посилив позиції в регіонах лідера перегонів -- правлячої в країні з 2015 року партії Право і справедливість, яка здобула 254 мандати і зможе самостійно сформувати керівні органи самоврядування у шести воєводствах: Підкарпатському (25 мандатів), Малопольському (24), Люблінському (18),  Лодзькому (17), Підляському та Сьвєнтокшиському (по 16 у кожному). Ще у трьох воєводствах -- Мазовецькому (24), Нижньосілезькому (22) та Сілезькому (14) -- ПіС, маючи перевагу за кількістю мандатів, може сподіватися на владу в регіоні лише за умови залучення на свою сторону котроїсь із фракцій інших політичних сил, що мають своє представництво в цих сеймиках. Нагадаємо, що кількість депутатських місць у воєводських сеймиках в різних регіонах відрізняється залежно від кількості мешканців.

За повідомленням радіо "RMF FM" ПіС визначила Міхала Дворчика (керівника канцелярії Голови Ради міністрів РП) відповідальним за формування коаліцій в сеймиках: він має вести переговори всюди, де ПіС не вдалося отримати самостійної більшості, "вишукуючи серед самоврядців тих невдоволених, яких можна буде "перетягти на бік ПіС".

Громадянська коаліція (ГК) (у складі партій: Громадянська платформа, ".Сучасна" та "Польська ініціатива") з загальнопольським результатом 194 мандати, самостійно зможе очолити самоврядування лише у Поморському воєводстві (18 мандатів). Ще у шести воєводствах -- Великопольському (15), Куявсько-Поморському (14), Західно-Поморському (13), Опольському (13), Вармінсько-Мазурському (12) та Любуському (11) -- ГК маючи незначну перевагу над ПіС, може розраховувати на співуправління з представниками інших фракцій. 

Проте якщо партія влади зуміє знайти відповідні переконливі аргументи, то і ці регіональні органи влади може "взяти", -- "подейкують" в середовищі політологів.

Щоправда, Владислав Косіняк-Камиш -- лідер Польської народної партії (ПНП), яка, зайняла третє місце, провівши в регіональні ухвалодавчі органи 70 представників, у відповідь на запитання про ймовірність співпраці з депутатами від правлячої партії в воєводських сеймиках заявив, що "не веде переговорів з політичними терористами". При цьому повідомив, що вестиме переговори щодо формування коаліцій в сеймиках з лідерами ГК та Союзу демократичних лівих сил -- ліві разом (здобули 11 мандатів). 

У ході укладання коаліцій в регіонах можуть братися до уваги також Безпартійні самоврядці (15 мандатів) та німецька нацменшина (5 мандатів в Опольському сеймику).  

У столиці переконливу перемогу здобув кандидат в президенти міста від ГК Рафал Тшасковський (56,67%), який може розраховувати на підтримку більшості ГК (40 мандатів з 60) у столичній міській раді. В 17 районах Варшави (з 18) також перемогли представники ГК.
За результатами першого туру було обрано 1826 війтів, бургомістрів та президентів міст. Другий тур пройде 4 листопада в 649 гмінах та містах, зокрема у Кракові.