Поради вчителів-«200-бальників»: «Замість лінійки візьміть ще одну ручку»

Міносвіти і науки оприлюднило терміни проведення ЗНО у 2019-му. Як краще підготуватися до відповідальних іспитів? Поради дають «200-бальники» з Вінниччини. Тільки не учні, а... вчителі. Двоє з них успішно пройшли випробування під час цьогорічного оцінювання.
Завдання ЗНО з найвищими показниками виконала цьогоріч вчителька математики з Гайсинської школи № 4 Ольга Костенко. До речі, у 2016-му пані Ольга стала переможцем конкурсу «Кращий вчитель України», їй присвоєно звання заслуженого вчителя. Так само 200 балів з німецької мови отримав викладач курсів іноземної мови з Вінниці Руслан Подолян. Після перевірки на собі завдань ЗНО Ольга та Руслан мають що сказати тим, хто нині готується до оцінювання.

Учні Ольги Костенко знають, що їхня вчителька отримала на ЗНО з математики найбільше балів.

Допоможе комплекс вправ для дихання

Узяти участь у ЗНО Ольга Костенко вирішила після того, як випробування пройшла її донечка. Хоча зробити це треба було на рік раніше. Тоді з власного досліду радила б дочці, як краще впоратися з непростим випробуванням. Тепер підказуватиме іншим учням. Вчителька робить наголос на своєму предметі — математиці. Втім, деякі з її порад стосуються й інших предметів. Досягти найвищого результату тільки за рахунок знань неможливо. На собі переконалася. Що ще потрібно?
— Знаю учнів з гарними знаннями, а вони отримали результат гірший, ніж очікували, — каже Ольга Костенко. — Причина в тому, що не впоралися з хвилюванням. Багато значить роль батьків. Вони мають максимально підтримати дитину у дні проведення ЗНО. Налаштовувати її на позитив під час підготовки до іспитів. Не треба ігнорувати допомогу психолога. Він не тільки підкаже, як подолати хвилювання. Порадить комплекс вправ на самозаспокоєння. Відомо, що навіть правильно поставлене дихання відіграє позитивну роль.
— Обов’язково беріть участь у пробному ЗНО, — наголошує співрозмовниця. — З будь-якого предмету. Важливо відчути на собі, як все відбувається. Запам’ятайте, як правильно робити виправлення. Адже вони допускаються. Тільки є певні вимоги.

Починайте з легких завдань

— Раджу спершу ознайомитися з усіма завданнями, — наголошує Ольга Костенко. — Як кажуть, повністю пройти перше коло. Виберіть ті з них, на які точно знаєте правильну відповідь. Саме з цих завдань починайте роботу. Бо це дасть гарантовані бали. Обов’язково перевірте виконані перші 2—3 завдання. Навіть тоді, коли упевнені, що відповідь правильна. Чому? Бо на початку, як свідчить практика, учні найбільше хвилюються. Тому можна припуститися помилки.
Учителька радить більше уваги звернути на завдання на відповідність. Простіше кажучи, ті, де є варіанти відповідей, що їх необхідно вибрати. Загалом таких запитань з математики чотири. Відповідей — п’ять. За правильну нараховується 16 балів, це непогана кількість.
У бланку «Б» є три задачі алгебраїчного, математичного плану і одна з поглибленого вивчення математики. Завдання складні. На них відведена одна година 10 хвилин. По шість балів нараховується за кожну правильну відповідь. Якщо в школі не вивчали поглиблено математику, до вирішення таких завдань варто братися тільки тоді, коли виконано всі інші. До речі, тут передбачено використання лінійки. Однак умови ЗНО не дозволяють брати її з собою. Ольга Костенко вийшла із ситуації таким чином: взяла ще одну ручку і пристосувала її під лінійку.
— Уже звертали увагу організаторів ЗНО, що неправильно давати завдання, яке фактично неможливо виконати без використання лінійки, — каже вчителька. — Однак поки що — жодної реакції на наші зауваження. Тому порада проста: беріть дві ручки. Одну з них використаєте замість лінійки.

Розв’язання задач доведіть до автоматизму

— Під час підготовки до ЗНО не варто зосереджувати увагу тільки на складних задачах, — каже Ольга Костенко. — Саме так робить дехто. Переконалася в тому, що складних задач небагато. Переважно середнього і достатнього рівня. Їх розв’язання треба довести до а автоматизму. Щоб навіть під час хвилювання можна було дати правильну відповідь.
За місяць до початку тестування необхідно звернути увагу на комплексні завдання. З різних тем. В Інтернеті є велика база даних попередніх років ЗНО. Скористайтеся нею. Пані Ольга радить кожному, хто обрав для ЗНО математику, створити довідничок з формулами і термінами. Чи то в блокноті, чи навіть на окремих аркушах паперу і почепити їх на видноті, щоб можна було розглядати як, наприклад, географічну мапу.
— Зорова пам’ять стане у пригоді, — наголошує вчитель математики. — Це теж уже перевірено. Обов’язково треба звертати увагу на час. Завдань з алгебри більше, ніж з геометрії. Три години надається, щоб відповісти на 33 питання. Це небагато. Тому раціонально треба використовувати кожну хвилину.

Слухайте аудіотексти носіїв мови

Руслан Подолян, викладач курсів іноземної мови, отримав по 200 балів з німецької мови на ЗНО у 2016-му і 2018-му. Загалом свої знання перевіряє у такий спосіб протягом шести років. До того ж не тільки зі свого фахового предмету — німецької мови. Випробовував себе з географії, історії України, математики, біології, географії. Одного року писав ЗНО з трьох іноземних мов — німецької, англійської, французької. З німецької, як уже згадували, отримав 200 балів, англійської 175, показник з французької трохи гірший.
— Це допомагає мені дізнаватися щось нове, — каже пан Руслан. — Або згадати забуте.
Іноземними мовами захопився під час навчання у школі. Було хобі, а стало справою життя. Каже, мови відкривають кордони перед людиною. Вільно володіє німецькою, нещодавно отримав сертифікат Інституту Гете (С1), готується до складання найвищого рівня — С2. Такий сертифікат стверджує, що його власник є носієм мови. Продовжує вивчення французької та іспанської.
— Головна порада під час ЗНО — не хвилюватися, позитивно налаштуватись і, звичайно, добре підготуватися, — каже пан Руслан. — В Інтернеті є дуже багато корисної інформації для успішного проходження випробувань. Зі свого досвіду скажу, що треба бути максимально уважним. Часто саме за рахунок неясності формулювання важко правильно виконати завдання. Уважність допоможе і під час перенесення правильних відповідей на бланк.
У процесі вивчення іноземної мови радить звернути увагу на аудіювання.
— Намагайтеся під час підготовки якомога більше слухати аудіотексти, записані носіями мови, — каже викладач. — Тому що адаптовані, начитані україномовними дикторами, не є такими ефективними.

Реєстрація розпочинається на п’ятий день лютого

Реєстрація для участі у ЗНО триватиме з 5 лютого до 25 березня 2019 року. Додаткового періоду для перереєстрації учасників не передбачено. Тож змінювати реєстраційні дані можна буде тільки до 25 березня 2019 року. На цьому наголошується у повідомленні МОН. До 30 квітня 2019 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Дати основних сесій

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Тестування з української мови і літератури відбудеться 23 травня, з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня, з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня, з історії України — 4 червня, з біології — 6 червня, з географії — 11 червня.
Інформацію про результати основної сесії ЗНО з усіх предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 25 червня 2019 року. Результати з математики, української мови і літератури та фізики буде оголошено до 14 червня, з іноземних мов та біології — до 20 червня, з історії України, географії, хімії — до 25 червня.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.