Наступного тижня Будапешт змінить назву посади угорського урядового «уповноваженого із Закарпаття», після чого в МЗС України запровадять схожу посаду. 

Про це повідомив глава нашого зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін після двосторонньої зустрічі з угорським колегою Петером Сіярто на полях Варшавського безпекового форуму у середу. «Рішення буде наступного тижня, його буде опубліковано в відповідних угорських джерелах. Ми домовилися, що після зміни назви та його публікації ми в нашому міністерстві зробимо не зовсім відповідну, але посаду, що покриватиме транскордонне співробітництво», — зауважив Клімкін під час спілкування із журналістами (відповідне відео опубліковано на сторінці МЗС у Фейсбук).

Також український міністр розповів, що Київ та Будапешт проведуть консульський діалог для врегулювання, зокрема, питання із незаконною видачею угорських паспортів на Закарпатті. Він зауважив, що такі переговори заплановано провести в Угорщині, дата поки узгоджується. «Порушувати Віденську конвенцію про консульські зносини і українське законодавство на території України ми не дамо», — наголосив Клімкін.
Окрім того, Угорщина пропонує Україні укласти угоду щодо захисту нацменшин. Про це інформує сайт угорського уряду з посиланням на заяву П. Сіярто, яку він зробив у Варшаві після розмови з П. Клімкіним. Згідно з пропозицією, обидві країни мають утримуватися від запровадження політичних заходів, що могли би призвести до асиміляції нацменшин і зміни національного складу в певному регіоні. Угода також має гарантувати меншинам вільне використання їхньої рідної мови в релігійних, культурних, освітніх та адміністративних царинах.

П. Сіярто повідомив, що українська сторона обіцяла розглянути пропозицію, і висловив сподівання на обговорення її деталей на наступній зустрічі в Мілані 7 грудня. Угорський міністр також сказав, що Будапешт готовий активізувати кредитну лінію на 50 мільйонів доларів для фінансування будівництва доріг на Закарпатті, а також продовжувати програму, за якою відбувалося забезпечення дітей, що постраждали від війни на сході України, безплатним відпочинком на озері Веленце. Угорщина також продовжуватиме надавати 100 державних стипендій на навчання українських студентів в угорських університетах. «Довіра між двома країнами має бути відновлена», — зазначив Сіярто.